Gå til sidens hovedinnhold

Dette fartøyet kan være forskjellen på liv og død: – Vi utfordrer Oslos befolkning til å være med på dugnaden

Slik ser det ut når Redningsselskapets luftputebåt er i aksjon i Oslo. Video: Redningsselskapet

Denne vinteren har det vært rene folkevandringen til islagte vann og fjorder i Oslo og resten av det sentrale østlandsområdet. Om uhellet er ute, kan en luftputebåt fra Redningsselskapet være forskjellen på liv og død.

– Vi utfordrer Oslos befolkning til å være med på dugnaden og få en luftputebåt til det sentrale østlandsområdet. Det vil øke beredskapen og redde liv på vinterstid når det er is, sier Fredrik Sahlin, salgs- og markedsdirektør i Redningsselskapet, til Avisa Oslo.

Den siste helgen i januar falt tolv personer gjennom sjøisen utenfor Bærum. Det gjorde at Redningsselskapet satt sitt luftputefartøy «Isvekteren» inn i beredskapen i hovedstaden påfølgende helg.

«Isvekteren», som i dag er landets eneste i sitt slag, er vanligvis i beredskap ved Mjøsa.

Nå ønsker Redningsselskapet seg én til, og har startet opp en innsamlingsaksjon.

Mandag formiddag er det samlet inn drøyt 20.000 kroner til båten. Redningsselskapet trenger én million kroner fra eksterne bidragsytere for at den skal bli en realitet.

– I ytterste konsekvens: Denne båten kan være med på å redde liv?

– Ja, det er helt riktig, sier Sahlin.

Redningsselskapet er en frivillig, medlemsbasert organisasjon som jobber for tryggere ferdsel til sjøs. Siden 1891 har de reddet over 6700 mennesker fra drukningsdøden.

Mobiliteten er den store styrken

Luftputefartøyene bemannes av to personer, én sjåfør og én passasjer. I tillegg er det plass til ytterligere to personer om bord. Fartøyet kan ferdes på is, i delvis islagt vann, og på åpen fjord og åpent vann.

– Den kommer seg frem raskt til steder man ikke kommer seg raskt frem til når vannet er islagt eller delvis islagt. Den sikrer at redningsmannskapene kommer raskt og effektivt fram til ulykkesstedet. De som opererer den er spesialtrente redningsmannskaper, sier Sahlin.

Mobiliteten er fartøyets store styrke. Med en bil og en henger kan den fraktes hvor som helst, på lik linje med en vanlig fritidsbåt.

Som Avisa Oslo har omtalt flere ganger, har det vært enormt med aktivitet på islagte fjorder og vann de siste ukene. Det fine været og de mange kuldegradene har gjort isen til et attraktivt sted å ferdes.

Skøytesalget har også skutt i været.

– Rapportene vi får er at flere og flere benytter seg av aktiviteter på isen, som turskøyting. Vi ser at aktiviteten går opp på et generelt grunnlag. I tillegg ser man med blotte øyet at det er veldig mange folk på fjorden, sier Sahlin.

Kommentarer til denne saken