Tirsdag annonserte byrådet nye tiltak i Oslo. Blant annet går barneskolene over til rødt nivå fra onsdag av. AO spurte byråden om hun har en beskjed til voksne om hvordan de skal forholde seg til barn som har det vanskeligere enn normalt.

– For det første må de bygge tillit og trygge relasjonene til barn. Du må vise at du er der for dem uansett. Hvis man viser dem at virkelig bryr seg om dem, har barn en tendens til å komme til deg med en vond hemmelighet, hvis de opplever at de kan stole på deg, sier Thorkildsen.

Hun påpeker at det ikke er lurt å irritere seg og henge seg opp i barnas atferd i seg selv. Den kan nemlig være et tegn på noe annet og mer alvorlig.

– Barns atferd er et språk. Det er deres måte å fortelle oss at de ikke har det bra, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), til Avisa Oslo.

Flere å ta kontakt med

Man bør bygge tillit hos barnet, mener byråden. Og viser til en rekke instanser som kan hjelpe, hvis du ser faresignaler:

  • Barnevernet lokalt.
  • Helsesykepleier på skolen.
  • Oslohjelpen i bydelene.
  • Alarmtelefonen 116 111.
  • Barnevernsvakta.

Voksne som jobber i barnehage eller skole kan ringe konsultasjonsteamet på barnehuset, som gir bistand en gang i uka.

Er ikke alene

– For man er ikke alene. Ingen må tro at i vår by står man mutters alene med en vond magefølelse, sier Thorkildsen.

Hun påpeker at barn ikke nødvendigvis forteller hele sannheten med en gang. Og at de kan ta det svært ille opp om de føler at voksne går bak ryggen deres.

– Hvis man har en barneskoleelev hjemme nå, er det noe som er lurt å ta en ekstra prat om?

– Ja. Man må snakke om aktuelle bekymringer man har, men også snakke med dem om håp, og om hvorfor de gjør det de gjør. Det er alltid lurt å være nysgjerrig som voksen.

Over til rødt nivå

Et av de nye, strenge tiltakene, er at også barneskolene går over på rødt nivå. Det betyr at elevene skal på skolen, men at de deles opp i mindre grupper enn den vanlige klassestørrelsen.

– Hvor stor del av undervisningen må barneskolebarna regne med går digitalt hjemme nå?

– Det vil være litt forskjellig. Første til fjerde klasse skal stort sett ha et tilbud på skolen, fordi de ikke har anledning til i særlig grad å følge med på digital undervisning på hjemmeskole.