Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Fagermos viktigste VIF-endringer etter ett år som sjef: – Vi har tatt store grep

Etter en ni år lang ørkenvandring fikk Vålerenga IF endelig smake på medalje i fjor. Og får Dag-Eilev Fagermo (54) det som han vil, er det mer godt i vente.

Det er en smilende og blid Dag-Eilev Fagermo som møter Avisa Oslo til et intervju en fredag i mars. Klokka begynner å nærme seg helg, men Vålerengas hovedtrener tar seg tid til å snakke litt med lokalavisa. Det er ofte litt artigere å snakke med mediene når ting går bra, og bra, det går det på Valle Hovin for tiden.

Dag-Eilev Fagermo brukte nemlig bare ett år i sjefsstolen på å føre Vålerenga IF tilbake til medaljeplass i eliteserien, etter at klubben fra Oslo øst endte på 3. plass i 2020. Forrige gang VIF tok medalje var i 2010.

– Det er klart vi er fornøyde med det. Vi skal fortsatt bli bedre og forhåpentligvis kjempe om mer enn tredjeplasser, men det var en fin start på prosjektet, sier Fagermo til Avisa Oslo.

– Hvordan vil du oppsummere ditt første år som VIF-trener?

– Det har vært veldig gøy. Virkelig gøy, faktisk. Det er en fantastisk klubb med gode og dyktige mennesker i og rundt klubben, jeg har ikke fått kjenne på publikumstrykket ennå på grunn av koronaen, men jeg har møtt supportere i forskjellige sammenhenger og har kjent litt på trykket og forventningene som ligger der, så klubben har svart veldig til forventningene mine.

Les også

VIF-børsen etter tap i generalprøven: «Kan bli en svært viktig spiller i år»

Blitt tøffere

De siste årene har blant annet Kjetil Rekdal og Ronny Deila forsøkt seg som trenere i Vålerenga, uten at de har klart å føre blåtrøyene til toppen av norsk fotball igjen. Men Fagermo, som kom til VIF etter 12 år som trener for Odds Ballklubb, fikk til en merkbart positiv forandring umiddelbart. Men hva har han gjort, egentlig?

– Jeg gjorde en grundig analyse av VIF da jeg kom, så jeg visste hva jeg kom til. Dessuten har jeg stort sett vært i toppen som trener tidligere, før jeg kom hit, så jeg visste hva som skulle til.

– Kan du gi noen konkrete eksempler?

– Jeg har innført en tydeligere måte å spille på, en tøffere måte å trene på, og så var det en sterk gruppe her, som var veldig sulten på mine ideer. Jeg, trenerteamet og spillerstallen gikk godt sammen fra første dag, og det samme gjelder klubben, så det har vært en god harmoni, samtidig som vi har stilt tøffe krav. VI har fått inn en god arbeidsmoral i laget, samtidig som at mange av ungguttene slo til, så det har vært mye av det vi har gjort. Men vi har fortsatt mye å jobbe med, både for å implementere de tingene jeg vil, men også for å profesjonalisere ting, etter min mening.

Les også

Vålerengas stjernespiller drømmer om seriegull, utlandet og landslaget: – Dette kan være året for alt

Ungguttene blomstrer

Under Fagermos ledelse har unggutter som Kristoffer Klaesson og Osame Sahraoui fått sitt virkelige gjennombrudd, mens spillere som Christian Borchgrevink, Ivan Näsberg, Aron Dønnum og Felix Horn Myhre alle har tatt store steg. Akkurat det er en viktig grunn til at Fagermo er trygg på at VIF skal være i stand til å utvikle seg videre.

– Vi har tatt store grep når det kommer til spillerstallen og hvem vi ønsker å ha i a-laget. Vi vil ha inn langt flere Oslo-gutter og egenproduserte spillere. Vi tok sjumilssteg der i fjor, og det er viktig for Vålerenga som klubb at vi klarer å utvikle egne unggutter og a-landslagsspillere.

– Hvis vi bruker Kristoffer Klaesson som eksempel, som ble tatt ut på a-landslaget for første gang i mars, så er det en fjær i hatten til meg som turte å bruke ham, Gjermund (Østby, keepertrener) som trente ham, og selvfølgelig Kristoffer, som har lagt ned den jobben som kreves, og det viser at det er mange som må jobbe for det samme, for å få det til, forteller Fagermo.

– De siste overgangsvinduene har du hentet spillere som har prestert på eliteserienivået tidligere, i form av Kjartansson, Bjørdal, Christensen og Layouni, samtidig som du har varslet at flere unggutter som er i klubben tar et steg frem i køen. Det er en slik stall du ønsker, hvor du har etablerte spillere, supplert med egne unggutter?

– Ja, det er det. Jeg føler at jeg har fått satt mitt preg på stallen, og det er i tråd med hva VIF også ønsker. Og det er filosofien nå, å få frem egne spillere. Jeg tror 17 av 24–25 spillere i a-lagsstallen er egenutviklede nå, og det er veldig mange. Det å ha en 13–15 etablerte spillere og fem-seks unggutter som skal bli gode, er en ideell stall. Vi er ikke helt der ennå, men vi nærmer oss.

– Har kommet for å vinne

– Er det en risiko ved denne taktikken? Kan det bli for mange unggutter samtidig?

– Det er en risiko i at kvaliteten på troppen ikke er god nok, hvis ungguttene ikke er gode nok. Noen vil bli tatt opp, uten å være gode nok – men det er fordi de har et potensial som gjør at de kommer til å bli gode nok. Og så har jeg sagt mange ganger at fotballtrenere må gjøre spillere bedre, ikke bare ta ut et lag. Vi jobber med disse spillerne hver dag og hjelper de med å bli bedre, så en spiller som er langt unna nå kan plutselig være fullt på høyde i løpet av sesongen, forklarer treneren.

Mens Fagermo og VIF akkurat er i gang med oppkjøringens treningskamper ser flere av de andre gullkandidatene sterke ut; Molde har imponert stort i Europa League-sluttspillet, Bodø/Glimt har allerede vært en måned på treningsleir i utlandet, mens Rosenborg har forsterket en allerede sterk stall. Hvordan ser det så ut i Vålerenga?

– Vi har fjernet mye erfaring fra stallen vi hadde i fjor, men vi har mange gode unggutter hvor planen er at de skal ta de neste stegene, og det har vi stor tro på. Nå har vi en tropp som er utrolig spennende, men mange salgbare spillere. Samtidig har jeg kommet hit for å vinne, så nå har vi hatt en renovasjon av stallen, og vi er i ferd med å bygge den opp igjen nå. Vi har lyst til og tror at vi skal kjempe i toppen, sier Fagermo med et smil.

Kommentarer til denne saken