Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er en gledens dag for handelen i Oslo

Onsdag fikk handelsstanden i Oslo beskjeden de har ventet på.

På en pressekonferanse onsdag varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at Oslo går i gang med deler av trinn to av gjenåpningsplanen.

Det betyr blant annet at butikker og kjøpesentre igjen får åpne allerede torsdag – forutsatt at de overholder strenge smitteverntiltak med tanke på antall kunder og avstand.

Les også

Raymond legger fram gjenåpningsplanen. Dette er forventningene

– En gledens dag

– Dette er en gledens dag for handelen i Oslo, og en beskjed vi har håpet og ventet på, sier Bjørn Næss, leder i Oslo Handelsstandsforening (OHF).

– Vi er trygge på at handelen vil ivareta strenge og nødvendige smittevernhensyn i tiden fremover. Vi vil heller ha det strengt enn stengt, og for all del unngå at vi er nødt til å stenge ned igjen. Nå må vi jobbe sammen med byrådet og andre aktører for å sakte, men sikkert få tilbake bylivet, fortsetter han.

Butikkene har nå vært stengt siden 2. mars, med unntak for blant annet matbutikker, Vinmonopolet og apoteker.

– Vi er svært fornøyd over byrådets beslutning om å åpne butikker både i og utenfor kjøpesentre. Byrådet har nå lyttet til Virkes innstendige oppfordring om å åpne butikker. Nå bidrar de også til å begrense mobiliteten mellom nærliggende kommuner i Oslo-området, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Men verre er det for serveringsstedene:

– For restaurantene og serveringsstedene er dette en tung dag. Det å miste maimåned gir ytterligere belastning på en allerede presset økonomi for serveringsstedene. Nå er det avgjørende å få på plass et koronasertifikat som gjør at servering i Oslo kan åpne opp, slik vi har sett i Danmark, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Fortsatt skjenkestopp

Selv om Oslo nå altså letter opp på tiltakene, er skjenkestoppen ennå gjeldende. Her er byrådet på overtid, mener OHF.

– Skjenking av alkohol i hovedstaden har vært stengt siden 10. november. Det er nå på tide at de får åpne opp igjen. Bransjen er godt forberedt, og vi er trygge på at smittevernhensyn vil bli godt ivaretatt, sier Næss.

Han mener at serveringsbransjen er bedre rustet til å ivareta smittevernet, enn det som er situasjonen når folk samles i grupper i blant annet parker.

Onsdag varslet byrådet at de forventer ytterligere lettelser – også for ute- og kulturlivet – fra 20. mai.

Les også

Treningssentrene åpner ikke – frykter konkursras: – Nå er vi svært skuffet

Kommentarer til denne saken