Treningssentrene har blitt holdt stengt i Oslo siden 9. november. Nylig ble sentrene åpnet i nabokommuner som Bærum, Asker og Lillestrøm.

Onsdag holdt byrådsleder Raymond Johansen en pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo. Der kom det frem at treningssentrene ikke åpner i denne omgang. Likevel lettes det på enkelte tiltak.

– Vi er bekymret for den fysiske helsen til folk i Oslo. Vi ser at flere og flere sliter, sa Raymond Johansen.

Byrådslederen gjorde det derimot klart at gjenåpningen av Oslo må skje gradvis. Beslutningen om å fortsatt holde treningssentrene stengt er en del av en helhetlig vurdering, der barn og unge prioriteres i første rekke.

Oslo kommune åpner nå for organisert trening for alle til og med 19 år både innendørs og utendørs. Det er også tillatt å arrangere treningstimer utendørs for opptil ti personer. Det kan være i regi av treningssenter, idrettslag og andre, poengterte Johansen.

Det betyr at det heller ikke åpnes for innendørstrening med personlige trenere i denne omgang.

– Skuffet

Morten Hellevang, sjef for Evo Fitness, en av Oslos største treningskjeder, er skuffet over avgjørelsen om at sentrene ikke kan åpnes for fullt.

– Vi i Evo tar beslutningen til etterretning, selv om vi selvfølgelig er skuffet. Vi har ikke lest selve forskriften ennå, og håper fortsatt at det skal være mulig å starte opp rehabiliteringstrening innendørs. Vi mener det er veldig urimelig at man ikke skal kunne trene seg opp etter en skade eller operasjon i Oslo mens dette er fullt mulig i Bærum, sier Hellevang.

Han forteller videre at han opplever at dialogen med Byrådet i Oslo er konstruktiv og fin, og regner med dette fortsetter også den kommende uken.

– Hver gang vi møter kommunen minner vi dem på at det ikke har vært mye smitte på norske treningssentre, at folkehelseperspektivet ikke må glemmes, at hundrevis av ansatte står uten jobb og at tusenvis av medlemmer bokstavelig talt banker på dørene våre og vil inn. Vi møter forståelse for dette, men håper at forståelsen om ikke lenge også kan vise seg i konkret handling.

Saken fortsetter under bildet.

– Det gjør oss bekymret

Sats er heller ikke fornøyd med byrådets avgjørelse.

– Vi er skuffet. Vi mener byrådet kunne ha gjort mer for voksne i Oslo med tanke på å få til trening og gjenåpne treningssentre. Vi har gjenåpnet treningssentre i kommuner utenfor Oslo på en trygg måte, og byråden kunne ha sett på dette og vært mer åpen for alternative løsninger. Det er bydeler med lavt smittetrykk i Oslo, og det er mulig å få til gjenåpning av treningssentre i disse bydelene som er forbeholdt innbyggere med bostedsadresse der for å hindre mobilitet. Dette har vi fått til i en rekke andre kommuner, sier Wenche Evertsen, sjef for Sats Norge.

Dette betyr at treningssentrene nå nærmer seg sju måneder med nedstengning det siste året.

– Det er veldig lenge, og det gjør oss bekymret. Vi vet at det er en sterk sammenheng mellom folkehelse og fysisk aktivitet, og at folk har vært mindre fysisk aktive under pandemien. I Oslo bor mange trangt og har færre alternative treningsarenaer. Nesten halvparten av husholdningene i Oslo er enslige. De bor i små leiligheter og jobber på hjemmekontor, og er avhengige av offentlig transport for å komme til friluftsområder og marka, sier hun.

Evertsen legger samtidig til at de har forståelse for at man fortsatt må ha strenge smitteverntiltak i Oslo, men hun mener også at de har vist at det med strenge smitteverntiltak er trygt å trene på sentrene.

– Nå håper vi innstendig at Raymond Johansen gjenåpner treningssentrene om to uker, legger hun til.

Ønsker at det åpnes for personlige trenere

Virke Trening, organisasjonen som representerer store deler av treningssenterbransjen, sier følgende:

− Det er viktig for folkehelsen at byrådet åpner for at treningssenter kan drive aktivitet utendørs. Vår alles jobb nummer en er å bekjempe pandemien, men en bransje som er så gode på smittevernsrutiner, og best i klassen på smittesporing, er selvsagt skuffet over at vi ikke får drive sentrene våre, sier Kjetil Larsen, styreleder for Virke Trening.

− Nå forventer vi at det åpnes for at personlige trenere kan få drive yrket sitt innendørs med gode smittevernsrutiner, på lik linje med fysioterapeuter. Det er viktig at vi får holdt oppe all aktivitet som kan holdes oppe innenfor gode smittevernsrutiner, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.


Åpner treningssentrene etter vinterferien?

Johansen antydet at de i neste omgang vil prioritere trening og helse. Det betyr at en gjenåpning av sentrene kan nærme seg. De nåværende tiltakene vil vare frem til 3. mars, deretter vil man ta en ny vurdering.

– Nå gir vi litt til treningssentrene ved å åpne for gruppetimer utendørs for ti personer. Vi håper at vi etter vinterferien kan gå videre med treningssentrene, sa han.

Vinterferien starter fredag for folk i Oslo-området. Johansen brukte samtidig anledningen til å ta forbehold om at situasjonen må vurderes fortløpende.

– Slik situasjonen er nå, er det likevel fortsatt frykt for at smitten kan øke kraftig, fortalte han.