Lørdag kveld går Gullruten av stabelen for 24. gang på H3 Arena på Fornebu i Bærum, der Sigrid Bonde Tusvik og Morten Hegseth igjen har fått i oppdrag å lose publikum gjennom prisutdelingen.

Grunnet koronapandemien arrangeres ikke Gullruten i Bergen slik som den tradisjonelt gjør, og dette er andre året på rad at TV 2 har gjort i stand et alternativt arrangement.

I fjor var utdelingen i Oslo sentrum, mens den i år altså er lagt til H3 Arena på Fornebu. Der er kun vinnerne i de ulike kategoriene som er til stede i salen for å ta imot Gullrutene.

Dette er årets vinnere:

– Har drømt om dette

I kategorien «Beste skuespiller» var Agnes Kittelsen, Steinar Klouman Hallert, Sjur Vatne Brean og Odin Waage nominert. De to sistnevnte spiller begge i NRK-suksessen «Rådebank», og det var Waage som til slutt stakk av med prisen.

Han er åpenbart stolt over prisen han har fått.

– Jeg føler meg litt nummen, men det er utrolig stas. Det gjør meg veldig, veldig glad. Jeg har jo drømt om dette helt siden jeg bestemte meg for å bli skuespiller og leve av det. Så det er virkelig en milepæl jeg har nådd, så det er jeg veldig stolt av, sier han til Nettavisen.

Selv om koronapandemien setter en stopper for den største feiringen, har Waage planer om å få feiret litt med de nærmeste.

– Det blir noen pils og noe dansing. Vi skal nok samles noen av oss i gjengen og feire litt, sier han.

«Norge bak fasaden»

Janne Amble og Kadafi Zaman vant prisen som «Beste programledere innen kategorien nyhet, sport eller aktualitet» for TV 2-serien «Norge bak fasaden».

Zaman setter pris på muligheten de har fått fra TV 2.

– Det betyr jo at kanalen vil satse på ekte journalistikk. Historier fra Nordmenns liv, historier som er der, men som ikke blir fanget opp. Så det at TV 2 satser på ordentlig, undersøkende journalistikk, det er jeg veldig glad for. Vi trenger å vite hva som skjer, sier han til Nettavisen.

Amble legger ikke skjul på at det ligger mye arbeid bak programmet som nå har vunnet pris.

– Det er en livsstil den jobben her, men det er jo noe vi gjør med glede. Så det er mye jobb, men det er mye gøy jobb. Det er veldig spennende, og vi er superheldige som får lov til å gjøre det, sier hun.

Feiringen blir ikke av den største sorten, men duoen har planer om å feire sammen med gjengen som har vært med og lage serien.

– Så får vi ta det igjen senere, og da skal det bli en ordentlig fest, fastslår Zaman.

Militær-suksess

Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård vant i kategorien «Beste konkurransedrevne reality» med «Kompani Lauritzen».

Til Nettavisen forklarer førstnevnte hva han tror er grunnen til at programmet har lyktes.

– Vi prøver å være så tett opptil forsvaret som mulig. Det er store utfordringer, og vi har noen fantastiske deltakere som tør å være seg selv og som tør å brette ut følelsene sine. Også er det også sånn som det er i forsvaret, det er ingen allianser, ingen som prøver å skaffe seg fordeler på bekostning av andre. Her er det omsorg, samarbeid og teamarbeid, sier han.

Ødegård legger til at det er stor stas å vinne for et program de har jobbet for i flere år. Faktisk hadde de ideen allerede i 2014.

– Ideen ble første gang lagt på bordet hos TV 2 i 2014, og er en idé og noe som kommer innenfra – for vi er begge relativt glad i forsvaret og har gode minner derfra. Så noe av tanken har vært å materialisere dette spesielle med forsvaret til en tv-serie som både er ekte og såpass hard at den betyr noe for deltakerne, men ikke så hard at de drar hjem første dag. Sånn sett har det vært et prosjekt for oss også, for vi har jo lurt på hva 30/40-åringen gjør når de blir satt under dette regimet her, sier han.

Satt ut av kameratens svar

«Beste barne- eller ungdomsprogram» var det «Superkroppen» på NRK som vant en Gullrute for, mens «Beste reality» gikk til «Sofa» på TV 2.

Deltakerne Abubakar Hussain og Mayoo Indiran var til stede for å motta prisen for sistnevnte program.

Indiran var tidligere en godt kjent realityprofil, men har de siste årene trukket seg noe tilbake fra rampelyset. Nå er han tilbake, og det i et program som stakk av med en Gullruten-pris. Han setter stor pris på å få være tilbake på skjermen igjen.

– Det betyr mye. Det er veldig stort, så jeg vil takke TV-kanalen og produksjonen som har gitt meg muligheten, og ikke minst Abu som fikk meg med på dette. Så det betyr veldig mye, sier han til Nettavisen.

Storeslem for «Rådebank»

«Rådebank» vant ikke bare pris for «Beste hovedrolle» ved Odin Waage, NRK-suksessen vant også prisen for «Beste dramaserie».

Manusforfatter Linn-Jeanette Kyed legger ikke skjul på at det er stas.

– Det er helt fantastisk rått, vi er så stolte, sier hun til Nettavisen.

Sjur Vatne Brean, som spilte rollen som Sivert i forrige sesong, er derimot ikke med i neste sesong. Han kan likevel fortelle at han kommer til å være til stede under innspillingen.

– Jeg kommer nok til å være litt på sett og levere kaffe, sier han og ler.

Flere priser til NRK

Thomas Seltzer stakk av med prisen for «Beste dokumentarserie» med serien «USA – Thomas Seltzers Amerika» på NRK, og ble spesielt overrasket over hvor tung Gullruten var.

– Det er utrolig hvor den Gullruten er. Den er faktisk laget av gull, tror jeg. Utenpå i alle fall. Jeg vet ikke hva som er inni, trolldeig, kanskje? sa han til Nettavisen etter å ha mottatt prisen.

Prisen for «Årets nyskapning» var det NRK-programmet «Festen etter fasten» som vant.

– Jeg ble veldig rørt

Else Kåss Furuseth vant prisen som «Beste programleder innen underholdning», noe hun er veldig stolt av.

– Jeg ble veldig rørt, for jeg er ikke så sosialt trent akkurat nå, og har vært mye alene. Og da har jeg følt at programmet har vært en slags støttekontakt, sier hun til Nettavisen.

Hun er samtidig veldig stolt av at de har kunnet holde produksjonen gående under koronapandemien.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått holde på, for vi er jo ikke den viktigste delen i den verden vi lever i nå, vi er ikke vann- og avløpsetaten, liksom. Men jeg har følt at vi har vært en stor familie, så derfor er det ekstra stas i dag, sier hun.

Hun tror suksessen bak serien i hovedsak handler om gjestene hun og makkeren Markus Neby har på besøk i sofaen, og hun retter også en stor takk til Neby selv, som hun skal feire med i kveld. Det er også han som skal få prisen.

– Jeg skal møte Neby på en armlengdes avstand, så skal han få Gullruten. Så kan han smelte den om til en ring eller gjøre hva han vil med den, sier hun.

Så ikke for seg suksessen

Prisen for «Beste underholdningsprogram» gikk til NRK-suksessen «Maskorama», og programleder Silje Nordnes og Kim Strømstad fra produksjonsselskapet Fremantle var til stede for å ta imot prisen.

– Dette betyr kjempemye, for det er ikke så ofte sånne programmer vinner en pris, altså lørdagsunderholdning. Så det betyr mye, for da får man en bekreftelse på at man har truffet både juryen og folket, sier en stolt Strømstad til Nettavisen.

Nordnes kan samtidig avsløre at aldri i sin villeste fantasi hadde sett for seg at programmet ville bli såpass populært.

– For å være helt ærlig så visste jeg ikke helt hva jeg sa ja til, sier hun og ler.

– Jeg visste det var en suksess i utlandet, men jeg var litt i tvil om hvordan nordmenn ville ta imot programmet. Først da vi gjorde en pilot så skjønte jeg det, da jeg kjente på den enorme nysgjerrigheten med hvem som er bak masken, legger hun til.

De to skal feire prisen med god avstand og et glass vin, forteller de.

Visste ikke hva Gullruten var

«Årets deltaker» gikk til Öde Nerdrum, som det norske folk fikk bli ekstra godt kjent med i årets «Farmen kjendis».

Han sier til Nettavisen at det er veldig hyggelig å vinne pris, selv om han ikke engang visste at den var innen rekkevidde. Nerdrum visste nemlig ikke at Gullruten eksisterte før han selv ble nominert.

– Jeg ante ikke at Gullruten eksisterte, jeg trodde nesten de hadde funnet på det. Men det er tydeligvis noe de har holdt på med i flere år, ler han.

Nerdrum gjestet nylig podkasten «Ida med hjertet i hånden», der han var svært vag på spørsmål om sin egen sivilstatus. Overfor Nettavisen har han nå et tydeligere svar.

– Nei, jeg har ikke kjæreste, sier han, og legger til at han skal feire prisen med kolleger.

– Veldig overraskende

Herman Flesvig og «Førstegangstjenesten» vant prisen for «Beste humorprogram».

– Dette er veldig overraskende og veldig hyggelig, sier han til Nettavisen, og kan samtidig røpe noen detaljer om den kommende sesongen.

– Det blir noen nye karakterer, og det blir nok hakket hvassere enn forrige gang, sier han.

Innspillingen er allerede godt i gang, men Flesvig skal likevel ta seg tid til å feire litt. På spørsmål om hvordan han skal feire, svarer han følgende:

– Det blir alkoholinntak, det kan jeg garantere. Men jeg er jo midt i opptak, så det blir litt rolig.