På en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag formiddag kom beskjeden fra kunnskapsminister Guri Melby (V): Muntlig eksamen er avlyst i videregående skole over hele landet.

– Vi er veldig, veldig fornøyd med beslutningen, sier Hana Mulalic, leder i Elevorganisasjonen i Oslo.

– Vi har ventet på denne beslutningen helt siden november. Det var på tide at det ble gjort, synes vi, fortsetter hun.

– Mye fram og tilbake

Den siste tiden har stadig flere tatt til orde for å avlyse muntlig eksamen. Senest denne uken var Melby i møte med landets fylkesordførere, der også de ba henne om å avlyse.

At det likevel skulle ende der, fremsto imidlertid ikke selvfølgelig for Elevorganisasjonen.

– Det har vært veldig mye fram og tilbake. Vi har hatt litt dårlig magefølelse den siste uka, men til tross for det har vi ikke sluttet å kjempe. Vi har stått på vårt, sier Mulalic.

Hun forteller at beslutningen vil få stor betydning for elever i Oslo.

– Elevene som nå avslutter sin 13 år lange skolegang, vil få en mer forutsigbar studiestart. De kan søke seg til utlandet og søke hos Lånekassen. For elevene som skal videre på videregående skole, så kan de fokusere på dybdelæring i stedet for å fylle kunnskapshull, sier Mulalic.

Elever og lærere i karantene

Guri Melby har begrunnet avlysingen med at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle elevene, skriver NTB.

– Per nå er det flere tusen elever og ganske mange hundre lærere i karantene, og det er grunn til å tro at det vil være situasjonen de nærmeste ukene, sa Melby på pressekonferansen torsdag formiddag.

Dermed snur kunnskapsministerne etter at hun tidligere har sagt at alle elever må forberede seg å gjennomføre eksamen.

– En tapt sak

Nyheten møtes med glede også hos Leander Shanti Fjeldstad, elevrådsleder på Hersleb videregående skole.

– Jeg tror kunnskapsministeren har forstått at hun og regjeringen sto på en tapt sak, sier Fjeldstad til Avisa Oslo.

Ifølge er det ikke bare elevene som er fornøyde med beslutningen, men også lærere og rektorer.

– Jeg oppfatter at et samlet skole-Norge er fornøyd med avlysningen. Melby har skapt en tillitskrise i sektoren, og det er på tide at statsråden lytter til sektoren sin, sier Fjeldstad.