Gå til sidens hovedinnhold

Det trengs en rettferdig gjenåpningsplan

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om et virus ikke ser forskjell på folk, har pandemien rammet skeivt og krisepolitikken har økt forskjellene enda mer. Vi er ikke alle i samme båt. FNs generalsekretær António Guterres har sagt det presist:

«Noen er i en superyacht, mens andre klamrer seg fast i drivved.»

Mange milliardærer seiler i medvind og har blitt rikere gjennom krisa. Verdens ti rikeste har økt formuene sine med flere hundre milliarder dollar. Penger som aleine kunne gitt vaksiner til hele verden, ifølge Oxfam.

Etter at stortingsflertallet gikk inn for rause kompensasjonsordninger for bedriftene, uten å stille vilkår slik Rødt foreslo, har vi sett hvordan fellesskapets penger renner ut til redere som ikke betaler skatt, eiendomshaier som lar leiligheter stå tomme og hotellbaroner som i gode tider gir de hotellansatte null og niks i lokale lønnsoppgjør.

Dette er det motsatte av dugnad.

Det er plyndring. Og mens velstående eiere beriker seg, har vanlige arbeidsfolk tatt regninga, mistet jobben eller går permittert. Særlig innen servering, kultur, hotell, reise, industri og handel.

Andre har jobbet hardere enn noen gang. Lærere, barnehageansatte, sjukepleiere og andre i helse og omsorg, renholdere, sjåfører og flere. Og hva er takken fra arbeidsgiverne? NHO-direktør Ole Erik Almlid, som selv tjener nesten 4 millioner, hevdet før lønnsoppgjørene var i gang at de ikke har én krone å gi, til folk som har gitt alt gjennom krisa.

Da Høyreregjeringa la fram sin gjenåpningsplan, så handlet det bare om å fase ut smitteverntiltakene. Det vi trenger nå er en rettferdig gjenåpningsplan, med tiltak som styrker fellesskapet og får folk i jobb.

En gjenåpning av samfunnet må gå hånd i hånd med en gjenreisning og styrking av velferden. Velferdsstaten er vårt samfunns viktigste beredskapssenter. Regjeringa har bygd velferden ned. Vi må bygge velferden opp, med offensive velferdsreformer for folk flest, i hele landet.

Vi må slutte å drive sykehus som butikk, stanse høvelkuttene for å styrke velferden i stat og kommune og tette hullene i velferdsstatens tanngard, med enn tannhelsereform med gratis tannhelse som mål.

Det trengs tiltak som får hjulene i gang, skaper nye jobber og bøter på sosial skjevhet. Rødt vil investere deler av oljefondet i utvikling av miljøvennlig industri og infrastruktur i hele landet. Det som vil koste for både arbeidsplasser og miljø er å utsette eller droppe de nødvendige omleggingene.

I Danmark har venstresida satt av flere hundre millioner til at familier med dårlig råd og andre utsatte og sårbare skulle få gavekort til opplevelser – som å dra på Tivoli eller gå på restaurant. Bra for folk og bra for økonomien. Vi må også gjenreise statens ansvar for arbeidsformidling og sysselsetting og kvitte oss med bemanningsbransjen, som ikke skaper arbeidsplasser, bare mer løsarbeid.

Arbeidsledigheten er høy og vil bite seg fast, også etter at siste vaksinestikk er satt. De midlertidige ordningene med økte dagpenger og feriepenger til de som har vært arbeidsledige må gjøres varige. Vi må bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige. Heldigvis har historien vist oss at vi i fellesskap kan skape en rettferdig vei ut av kriser.

Vi har vært gjennom en urettferdig nedstenging. Nå trengs en rettferdig gjenåpning.

Les også

Oslo får vaksinestøtte fra Bergen: – Kan være fornuftig

Les også

Helsebyråden vil ha 100.000 ekstra vaksiner til Oslo – Bergen er kritiske

Les også

Raymond til Avisa Oslo: Avklarer besøksreglene

Kommentarer til denne saken