Det stormer rundt bussrotet på Helsfyr, og mange reagerer på at det ikke er første gang.

Men nå kan vi slappe av, fordi Oslos varaordfører kaller Ruter inn på teppet. Men kan varaordføreren gjøre dette? Ligger Ruter som etat under han? Eller hvordan var det nå igjen med parlamentarismens grunnprinsipper?

Parlamentarisme er styringsformen som vi i Norge er best kjent med fra Stortinget. Vi har statsråder som er ansvarlig for sine fagfelt i regjeringen. Tanken er at man har klare linjer for hvem som har øverste ansvar for ulike områder, og at statsrådene svarer og orienterer til stortinget.

Varaordføreren i Oslo, Abdullah Alsabeehg skriver på Facebook: «Det er andre år på rad med busskaos. Jeg vil kalle inn Ruter på teppet for å få en redegjørelse, og få vite hva de har tenkt å gjøre for å ordne opp i kaoset.»

Men varaordføreren kan ikke kalle inn Ruter. De svarer ikke til bystyret, men som underliggende etat til byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Stav.

Innlegget fortsetter under bildet.

Dersom ordfører eller varaordfører ønsker å «rydde opp i kaoset» må han kalle inn den ansvarlige byråden. Så kan byråden eventuelt kalle inn eller få en redegjørelse fra Ruter, for så å orientere bystyret.

Det blir litt som om Jonas Gahr Støre hadde kalt inn Bane Nor til Stortinget da Follobanen måtte stanses rett etter åpningen.

Det er bra å vise handlekraft, men det er enda bedre å kjenne til de parlamentariske grunnprinsippene.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Å kjøpe voksenbillett svir i lommeboken

Les også

Buss blir fremmet som løsningen. Når har det vært vellykket?