(Oslodebatten)

Da hadde jeg akkurat fått beskjed om at Nordic Mining igjen står klare utenfor Vevring ved Førdefjorden. I vinter var det aksjonsleir i den lille landsbyen i tre uker, med aksjonister fra hele landet som sto klare med lenker. Da ble byggestart utsatt, men nå er Nordic Mining klare igjen.

Det er vi og.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Førdefjorden er en av Norges reneste fjorder, og en av få fjorder som er hjem til villaksen, som siden 2021 er rødlistet fordi den er nær truet. I denne fjorden fikk Nordic Mining tillatelse av Solberg-regjeringen til å dumpe 250 maks millioner tonn gruveslam.

Dette vil ifølge Naturvernforbundet være en katastrofe for livet i og rundt fjorden. Lokalbefolkningen og miljøorganisasjoner har lenge jobbet for å stoppe planene. Nå er vi klare med lenkene. Sivil ulydighet er siste utvei - et siste virkemiddel for å sikre vår rett til et levelig miljø.

Og jo, jeg har eksamen snart. Men dette skjer nå. Nordic Mining har begynt arbeidet nå. Det skjer ikke her i Oslo, men det skjer. Jeg har lastet ned alle forelesningene i makroøkonomi, og ser på dem på bussen. Min venninne Sarah går lektor. Hun leverer master om to uker. Den skriver hun på gravemaskinene.

Livet i Ring 3-bobla

Sarah og jeg er begge studenter ved Universitetet i Oslo, vi er begge Oslo-jenter: Hun fra Vålerenga, jeg fra Bislett. Vi bor i kollektiv på Tøyen, vi har venner, familie, kjæreste, eksamen i Oslo. Sarah er bystyrerepresentant for SV og har kjempet kamper for byen vår hele livet, men akkurat nå foregår kampen et annet sted.

Vi er ikke de eneste. Aksjonister fra hele landet er samlet i Vevring, der vi låner hus, sover hos lokalbefolkningen eller i telt. Vi reiser fram og tilbake, og aksjonerer på skift. Vi lenker oss fast i maskinene, og anleggsarbeidet har stått stille en uke. Fredag kontaktet Nordic Mining politiet, så vi kan nok forvente arrestasjoner utover uka. Vi gir oss ikke, og aksjonerer som før.

Lovbruddet det er å klatre over et gjerde og stanse en gravemaskin er ingenting mot lovbruddet Nordic Mining og regjeringa begår ved å ødelegge en ren fjord.

Kampen pågår akkurat nå og vi holder på så lenge vi må. Jeg er i Oslo for å ta eksamen, men det går busser hele tiden. Jeg drar tilbake neste uke, og håper flere vil bli med.

Vi Oslo-folk er glade i byen vår, men dårlige på å bry oss om så mye annet. Det som foregår i Vevring i Sunnfjord kommune, åtte timer med buss fra Oslo, er lett å ikke tenke på når man har hele livet sitt innenfor Ring 3. Det er så lett å ta naturen i resten av landet for gitt, fjordene og fjellene, den rene lufta, det rike dyrelivet.

Det som virker så uendelig langt fra Oslo er vårt felles ansvar

Det er så uendelig langt fra Stortinget til Førdefjorden, men beslutningene tas på Stortinget, og når beslutningene setter vår felles fremtid på spill kan vi ikke overse konsekvensene.

Nordic Mining vil rasere en av Norges reneste fjorder, de vil kappe toppen av et fjell, og dumpe gruveavfall i fjorden - en fjord der det i tillegg til villaks bor torsk og spekkhogger. Dette er vårt land og vårt felles ansvar. Vi kan prate om det på kafeene i Oslo, og diskutere det i auditoriene, men det hjelper lite hvis det stopper der.

Ta turen til Vevring. Ta kampen for rene fjorder og en bærekraftig framtid. Lenk deg. Skriv til næringsminister Jan Christian Vestre. Skriv til investorene. Støtt aksjonistene med bidrag. Det virker så uendelig langt fra Oslo, men er vårt felles ansvar.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten.

Les også

«Oslo, dere skal ikke tro at dere er noe»

Les også

 «Tenk om isen bryter og du dør!», skrek han til meg

Les også

Eventyret startet med én kilometer. Det gav livet ny mening

Les også

I den lille gaten der jeg bor får ikke husene puste