Gå til sidens hovedinnhold

«Det lukter bløff lang vei»

Raymond Johansen og Frode Jacobsen orket ikke mer Ap-krangel om Ullevål sykehus, skriver Avisa Oslos politiske redaktør Eirik Mosveen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag kveld «snudde» styret i Oslo Ap i synet på hvilke sykehus vi skal ha i Oslo. Nå vil ikke lenger byens nest største parti nedlegge populære Ullevål, etter mange år med internt og eksternt press. Men det vil trolig ikke bety noe som helst for selve saken. Det lukter bløff lang vei.

Byrådsleder Raymond Johansen og lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen, var møkk lei av å blø politisk for partiets linje, nemlig ikke å motsette seg vedtaket om å nedlegge Ullevål, bygge nytt sykehus på Gaustad og oppgradere Aker betraktelig.

Den folkelige motstanden mot nedleggelse av Ullevål er ikke blitt svakere med årene, tvert imot. I tillegg har de ansattes organisasjoner støttet fortsatt drift på Ullevål. Ap gikk tilbake 12 prosentpoeng ved kommunevalget i 2019, og dette holdes for å være en av forklaringene på tilbakegangen.

Også internt i Oslo Ap har partiets linje hatt stor motstand. To tidligere svært så toneangivende politikere, tidligere statsråd (og Ullevål-direktør) Tove Strand og tidligere byråd Gro Balas, er bare to av mange i Ap som har engasjert seg sterkt for å redde Ullevål.

Den interne motstanden kunne fort ha ført til at representantskapet i Oslo Ap hadde kommet med et enda tøffere vedtak enn det styret nå har lagt frem.

Så – hva er det egentlig å si om Oslo Aps nye forslag?

Forslaget er partitaktisk fundert.

Les også

Utfordrer Jensen i Ullevål-striden: – Vil Siv Jensen lytte til folk flest i Oslo?

Det er laget for å slippe bråk internt og eksternt, og ikke gi Sp og deres nye frontfigur i byen, Jan Bøhler, fritt leide til å gjøre Ullevål til en het valgkampsak i stortingsvalget i september.

Det er partitaktisk fundert også fordi nå blir Høyre det eneste partiet i bystyret som støtter nedleggelse av Ullevål. Det vil øke presset internt på gruppeledelsen i Høyre, det blir spennende å se om de klarer å stå alene over tid.

For – henger forslaget fra styret i Oslo Ap sammen?

Nei.

Rent saklig er forslaget fullstendig useriøst, og det vet styret i Oslo Ap bedre enn meg.

Klinisk ren symbolpolitikk.

Forslaget sier nemlig ikke at Ullevål og Aker blir de to akuttsykehusene i Oslo i tiårene framover, mens det ikke blir noe av sykehuset på Gaustad, som for lengst er vedtatt av Stortinget og som det er bevilget penger til over statsbudsjettet.

Styret i Oslo Ap vet jo meget godt at finansieringen av nytt sykehus på Gaustad bygger på inntekter fra salg av Ullevål. Forslaget hadde vært seriøst hvis styret i Oslo Ap sa full stopp på Gaustad, og full pupp på Ullevål. Men det gjør de, behendig nok, ikke.

For mener virkelig styret i Oslo Ap at byen skal ha tre store akuttsykehus – Ullevål, Aker og Gaustad – med noen få kilometers avstand seg imellom? (Pluss Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Lovisenberg og Diakonhjemmet, og Ahus en 15–20 minutters kjøretur fra Oslo sentrum).

Selvsagt ikke.

Les også

Bøhler om helomvendingen: – Liten tvil om at det skyldes sterkt folkelig press

Og de vet også godt at dette ikke er salgbart for Aps gruppe på Stortinget. To akuttsykehus, OK, men ikke tre.

Det er bare en ting som kan omgjøre Stortingets vedtak om å nedlegge Ullevål og bygge nytt på Gaustad, og det er et rødgrønt flertall på Stortinget etter høstens valg som vil stoppe hele prosjektet og starte helt på nytt igjen.

Det er et uhyre tungt løft, selv om vestkantmannen Jonas Gahr Støre, som sikkert har sentimentale følelser for Ullevål, skulle bli landets neste statsminister. Prosjektet er allerede kommet så langt at det også vil bli dyrt å snu, uavhengig av hva man mener er den beste løsningen. Toget har forlatt perrongen, slik enkelte uttrykker det for meg.

Senterpartiet vil nok kjøre hardt på dette i eventuelle regjeringsforhandlinger, både Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler har jo gjort bevaring av Ullevål til en kampsak, men hvor hardt?

Les også

Støtter fortsatt nedleggelse av Ullevål: – Kan ikke la oss påvirke av hva andre mener

Jeg tillater meg å tvile på om en flunkende ny regjering, som akkurat har vunnet valget, vil gjøre redning av Ullevål til en like stor kampsak etter valget som før – gitt den lange historien denne prosessen har, og prislappen en full snuoperasjon kan få. Jeg kan selvsagt ta feil, men jeg mistenker at Bøhler og Vedum her er like gode symbolpolitikere som Raymond Johansen og Frode Jacobsen.

«Ullevål sykehus må inngå som del av den fremtidige sykehusstrukturen i Oslo. Det sikrer at Oslo kan få det sykehustilbudet vi trenger», heter det i uttalelsen fra styret i Oslo Ap.

– Vi omtaler det ikke som snuoperasjon, sa leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen til Avisa Oslo.

Det skjønner jeg godt at Jacobsen sier. For han vet at dette er god dag mann, økseskaft.

Så vil «snuoperasjonen» få noen betydning?

Trolig ikke, ettersom det fra før var et flertall i Oslo bystyre mot å godkjenne en reguleringsplan som betyr nedleggelse av Ullevål. Alle vet at Staten, når de får nei fra Oslos folkevalgte, vil lage en statlig reguleringsplan, og den blir akkurat sånn helseminister Bente Høie (H) vil ha den.

Les også

Oslo Ap vil redde Ullevål sykehus

Kommentarer til denne saken