Gå til sidens hovedinnhold

– Det gjør så vondt å se hva som skjer i Oslo i disse dager

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg driver en liten restaurant som heter Jose’s Taco & Quesadilla bar som ligger på Vulkan Oslo ved siden av Mathallen Oslo. Vi holder åpent hver eneste dag, noe vi har gjort siden pandemien startet, og gjort det vi kan for å overleve ved å tilpasse seg situasjonen, som endrer seg stadig.

Vi har fulgt myndighetenes retningslinjer så godt vi kan, og har full forståelse for at tiltak må iverksettes for å få kontroll på pandemien.

I skrivende stund har vi åpent for takeaway gjennom to tredjeparts takeaway-partnere, som tar sin del av kaken, pluss takeaway gjennom «eget salg».

Ved å gjøre dette så opprettholder vi noen arbeidsplasser og bidrar til at huseier og andre leverandører har inntekter. Sist men ikke minst genererer vi inntekter til stat og kommune gjennom moms, arbeidsgiveravgift og skatt, som staten igjen skal få igjen med åtte prosent forsinkelsesrenter.

Les også

Servitør Lena reagerer på at kafeen har «utendørsservering»: – Det er jo ikke lov!

Bedriften selv går i rødt, men ved å stenge ville det vært mer rødt. Ikke bare for bedriften, men også for alle de andre partene nevnt.

Men tiltakene må ha en mening. Det gjør så vondt å se hva som skjer i Oslo i disse dager.

Vår uteservering, som er relativt stor, er helt tom for gjester. Samtidig er det stappfullt med mennesker ute på Vulkan, inn og ut av Mathallen. I hele Oslo er det fullt på benker og trapper, i parker og fortau, på uteserveringer til stengte kaffebarer og restauranter. Til og med på vår egen stengte uteservering, hvor bordene er snudd opp ned, sitter det mange mennesker som spiser medbrakt mat og øl fra matbutikker eller vin fra Vinmonopolet. Det får holde åpent for alle, på grunn av at det er «farlig for noen alkoholikere om Vinmonopolet holder stengt».

Oslo sin befolkning har med god grunn kommet seg ut i finværet etter en lang og «ensom» vinter og derfor har mobilitet økt. Det får man ikke stoppet. Iallfall ikke uten et portforbud, noe som ville vært «politisk selvmord».

Men allikevel går smitten og antall innleggelser ned. Selv etter påske gikk tallene ned. En påske der de som valgte å holde butikker og serveringsbransjen STENGT, selv dro på hytta på «Trysil».

Jeg og mine ansatte ble i Oslo, da vi ikke hadde andre valg. Som mange andre i Oslo.

Les også

Butikkeier William Follestad: – Raymond holder Oslo som gissel

Oslofolk har begynt gjenåpningen av Oslo uten at politikerne er med. Istedenfor velger Raymond Johansen heller å holde butikker og serveringsbransjen som gissel for å få flere vaksiner. Byrådet uttrykker forståelse for serveringsbransjen og at de sliter, men allikevel ønsker de altså ikke å være med på en åpningen som allerede har startet, blant annet av velgerne som har gitt dem jobbene de har.

De forteller videre at de er «i tett dialog med serveringsbransjen», noe som skal tas med en klype salt, da jeg vet at de har ikke møtt partene I serveringsbransjen på flere uker. De har planer om dette neste uke. Byrådet viser også til at serveringsbransjen selv ikke ønsker å åpne for raskt.

Vi er medlem av VIRKE. Men vi er IKKE enige og stiller oss IKKE bak deres og NHO sine uttalelser om at bransjen ønsker å få beskjed i god tid før vi kan åpne. Vi forstår at større aktører med kapital bak seg ønsker å få beskjed i god tid, men vi er mange små restauranter og kaffebarer som ønsker og kan åpne våre uteserveringer, med eller uten alkohol, nesten på dagen.

Det å si at vi trenger minst 1 uke er FEIL for mange. Vi ønsker IKKE at vi skal lide fordi de større trenger mer tid. Da får de la være å åpne om de trenger mer tid. Vi, og mange andre kaffebarer og restauranter, har jo allerede åpent for takeaway. Derfor trenger ikke vi flere uker på å åpne opp uteserveringen. Da vil vi bare kjøre det vi har på varelager og ressurser vi allerede har mot å servere «sitte-her» kunder istedenfor å fokusere hundre prosent på takeaway gjennom tredjeparts-partnere.

Vi kunne ha åpnet uteservering, uten alkohol, på dagen. Start der og gi oss da for eksempel et par dager varsel før vi kan servere alkohol også. Men la oss starte med servering, UTE og UTEN alkohol.

Det er for mye fokus på alkohol. Åpne opp uteserveringer uten alkohol først og rask. Det er jo enda tryggere.

Vi er mange som er klare, selv hva VIRKE og NHO sier. Vi har Antibac klart, smittesporing klart, IK-smitteverntiltak klart, avstand mellom bordene klart - og så videre.

Nakstad sier at han «ikke tror at færre drar i parken om uteserveringer åpner». Dette er jeg hundre prosent enig i, men så er jo ikke det poenget heller. Folk sitter ute, så hvorfor kan ikke serveringsbransjen endelig få en del av kaka. Det er endatil tryggere å sitte ute hos oss enn på en benk i parken som ikke vaskes etter bruk!

Jeg ber nå om hjelp fra politikerne og ber de legge politikken til side og tenk logisk.

Det er lov det også!

Kommentarer til denne saken