– Sist da jeg gikk av som nestleder i SV sa jeg «I'll be back». Men kanskje jeg skal gjøre noe helt annet, vi får se.

Det sa den nå forhenværende oppvekst- og kunnskapsbyråden Inga Marte Thorkildsen (SV) da hun overrakte kontornøkkelen til sin etterfølger Sunniva Holmås Eidsvoll.

Thorkildsen forlater kontoret etter seks år.

– Hvordan opplever du dette, Thorkildsen?

– Først og fremst er jeg veldig glad og veldig takknemlig og veldig stolt. Jeg følte jeg måtte ha på meg noen glade farger i dag rett og slett, men så har jeg svart strømpebukse for jeg er litt lei meg også. Men sånn er det, det er klart det er vemodig å slutte etter seks år. Men fy søren, det er en ære, for en fart vi har hatt på dette prosjektet her, svarer SV-politikeren på spørsmålet fra Avisa Oslo.

– Både å samarbeide med Sunniva og SV og med byrådet og ikke minst Raymond Johansen som har vært en fantastisk sjef. For en politiker som ønsker å utføre noe, så er dette her en drøm. Det er drømmen, fortsatte hun.

– Får være grenser

På spørsmål om hvorfor hun ville gå av, svarte Thorkildsen følgende:

– At jeg ville gå, ja, vi fant ut at det var det mest fornuftige egentlig.

– Så du ville ikke?

– Jo vi snakka om det, og vi kom til at det er det mest fornuftige, fordi jeg var tydelig på at jeg kom ikke til å fortsette nå i mange år framover. Jeg kom ikke til å være med etter 2023, fordi at det får være grenser liksom. Det er ikke alle sjefer som trenger å være til evig tid.

Thorkildsen lo da Avisa Oslo spurte henne om hvorfor hun ikke ville være skolebyråd til evig tid. Men Thorkildsen var klar på at det var flere grunner til at hun gikk av.

– Alle politikere bør innse sine begrensninger, tenker jeg. Og toppledere. Det er aldri fornuftig å bite seg fast altfor lenge, og det er sånn at jeg tror ikke at det er lurt å skulle gå på enda en ny byrådsperiode. Jeg har også vært gjennom noen veldig spennende år, fått til veldig mye, landet veldig mye, sa Thorkildsen.

– Vært mye kritikk og mange runder

– Så har jeg også vært med på å lede Oslo gjennom en pandemi det siste halvannet året. Det har vært det vanskeligste, mest givende og viktigste perioden i mitt politiske liv. Da tenker jeg at, ja, når vi skal se framover og bygge lag for framtida, så er det nå det er fornuftig å sette foten i bakken og stå på den. Og det gjør vi, uttalte SV-eren.

Inga Marte Thorkildsen har hatt et stormfullt forhold til opposisjonen.

Det viste seg blant annet i vinter. Da slo Elevombudet og Mobbeombudet alarm om det de mente var brudd på elevenes rettigheter i Oslo-skolen under pandemien.

Ombudene pekte særlig på oppfølgingen av elever med behov for spesialundervisning, og i januar ble utspillet deres etterfulgt av en høring om skolelederes bekymring rundt manglende oppfølging fra Utdanningsetaten.

I denne høringen uttrykte Thorkildsen et svært ulikt syn på håndteringen av situasjonen enn det opposisjonspolitikerne hadde.

– Det har vært mye kritikk og mange runder. Det er jo sånn det gjerne er hvis du vil mye. Så det er jo som forventa. Det var jo en veldig stor skuffelse for Høyre å overlate alle kontornøklene til dette nye, rødgrønne byrådet som ville noe helt annet enn dem. Både Lan (Marie Berg, tidligere byråd, journ. anm.) og jeg har jo fått kjørt oss veldig, veldig hardt, sa Thorkildsen under dagens seanse.

– Har ikke tenkt å liste opp alt

– Lederen av Oslo-skolen har vært misfornøyd med oppfølgingen fra Utdanningsetaten. Opposisjonen har vært kritiske til oppfølging av barn med spesielle behov under pandemien. Er det noe du angrer på i løpet av din tid som byråd?

– Hvis du ikke angrer på noen ting når du har styrt en stor by som Oslo, så kan du gå i deg selv. Jeg har ikke tenkt å liste opp alt, men jeg er veldig glad for at vi har hatt mange samarbeidsmøter hele veien, også med kritikere, og jeg har vært opptatt av å ta tak i det som er kritisk. Jeg opplever at ting er i bedring, svarte Thorkildsen.

– Når det gjelder barn med spesielle behov, så er jeg utrolig glad for at vi under pandemien lærte av den første fasen, og holdt skolen og tilbudene åpne for barn med spesielle behov. Vi fikk vite at disse var veldig utsatt for vold og overgrep under den første perioden med nedstenging, det fikk vi vite gjennom forskningsrapporter, og vi tok tak i det med en gang. Så skal vi ha en full gjennomgang av spesialundervisningsfeltet, for det er mange barn som opplever at de sliter i motbakke, avsluttet Inga Marte Thorkildsen.

Rørt arvtaker

Ved siden av Thorkildsen sto partikollegaen Sunniva Holmås Eidsvoll.

– Er du litt blank i øynene, Sunniva?

– Ja, jeg er det, svarte Sunniva Holmås Eidsvoll.

Oslos nye skolebyråd beskriver seg selv som generelt lettrørt, men hun legger ikke skjul på at det er spesielt å overta nøkkelen fra en akkurat Thorkildsen.

– Det er jo en stor dag, også er det veldig rørende, for det er en ny start for meg, men uansett hvem som hadde tatt over for Inga Marte, så hadde jeg vært veldig rørt i dag. Vi har jo jobbet tett sammen i seks år, og også vært mye sammen på fritiden. Jeg er veldig glad i Inga Marte, sa Eidsvoll til Avisa Oslo.