(Oslodebatten)

I overgangen 2020/2021 pådro ti personer seg øyeskader etter fyrverkerioppskyting nyttårsaften. Tre av de ti ble alvorlig skadet.

De siste 16 årene har det vært 250 personer som har fått øyeskader etter fyrverkeribruk.

Tallene kommer fra overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus, som hvert år samler inn oversikt over øyeskader etter nyttårsfeiringen over hele landet.

Han er en av mange som krever et forbud mot privat fyrverkeri.

«Sykehusene er allerede smekkfulle på grunn av covid og trenger ikke unødvendige fyrverkeriskader», fortalte han til Nettavisen tirsdag.

I år er det totalt 40 organisasjoner og fagpersoner bak kravet. Aldri før har det vært så mange.

Blant annet er det Norges Blindeforbund, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Ungdom. Det samme gjør Noah – for dyrs rettigheter, Dyrevernalliansen og en rekke andre dyrevernorganisasjoner.

Og hva er egentlig de gode argumentene for?

Jo, det skal jeg si deg: INGEN!

Kan vel hende en og annen selger av dette tullet er uenig, men så handler det da utelukkende om å tjene penger. For det er fint og flott at det jobbes med sikkerheten, slik Norsk Fyverkeriforening forteller oss år etter år. Men det funker altså ikke.

Og det er i tillegg det glade vanvidd å tro at det skal funke på den dagen i året der det handler aller mest om fylla.

Selv om barna selvsagt synes det er fantastisk når familien samles i hagen ved 18-tiden for trygt å skyte opp noen flotte farger, er dette en liten pris å betale for en samlet trygghet, færre skader, mindre forsøpling av naturen og de millionene av livredde hunder, katter, hester, fugler og alle andre ville dyr der ute.

Jeg er sikker på at kommunene selv ville klart å stille opp med flotte felles fyrverkeri til glede for oss alle. Slik de har gjort i blant annet Australia de siste 20 årene.

For en som selv har feiret nyttår der, skal jeg love deg at jeg aldri savnet fulle folk som selv skulle håndtere eksplosiver med knekk i knærne.

Nå må faktisk nok være nok.

LES OGSÅ:

– Uvaksinerte holder oss rett og slett som gisler

Les også

Angrepet på vaktene er avskyelig. Hva sier eksperter på ytringsfrihet nå?

Les også

Konflikten med "varsler 1" er blitt personlig for bydelsledelsen og må granskes

Les også

Sorry, Norge. Fårikål er en fornærmelse mot norsk mat