– Nå er det krise for serveringsnæringen i byen og vi risikerer å miste både bedrifter og ansatte.

Det sier Venstres gruppeleder i bystyret Hallstein Bjercke til Avisa Oslo. Partiet hans foreslår at 90 millioner skal gå til byens kriseutsatte serveringsnæring av den drøye milliarden byrådet vil sette av til å håndtere gjeld.

– Det er desperasjon der ute. De opplever store tap og avbestillingene renner inn på et tidspunkt der julebordsesongen skulle redde dem etter et knalltøft år, argumenterer Bjercke.

Oslo Venstre foreslår en justering for årets budsjett, slik at pengene kan raskt utbetales til bedrifter som trenger støtte.

– Jeg har snakket med NHO og flere serveringssteder. Flere frykter konkurs og oppsigelser, og det trengs penger raskt, sier Bjercke.

Mener kommunen har et ansvar

Forslaget fra Venstre skal behandles under onsdagens bystyremøte. Det er av samme sort som partiet fremmet under fjorårets budsjettbehandling.

Da ble forslaget stemt ned fordi et byrådspartiene og flertallet i bystyret mente at det var feil at Oslo kommune skulle legge ut for statlige tiltak, slik som de gjeldende.

– Er det Oslo kommunes oppgave å legge ut når tiltakene er statlig innført?

– Ja. Vi i Oslo har et ansvar for å redde utelivet vårt når det står i krise. Hvis vi har et handlingsrom til å ta ut ti prosent av midler vi ellers ville brukt på å betale egen gjeld, bør vi gjøre det, svarer Hallstein Bjercke.

På spørsmål om han også frykter at Oslo kommunes økonomi skal rammes av den pågående situasjonen, svarer Bjercke at han ikke forventer at kommunen skal ordne opp alene.

Krever tiltak fra staten

Også på Stortinget krever Venstre tiltak.

– Regjeringen må fordele 200 millioner kroner via den kommunale støtteordningen, fordele ytterligere 250 millioner kroner i nysalderingen før jul og garantere for at alle permitterte gis dagpenger fra første dag, mener Oslo-representanten Ola Elvestuen.

- Det gjør at LO og NHO kan utvide den såkalte avbruddsperioden slik at bedrifter som tidligere har vært nedstengt unngår å betale for en ny arbeidsgiverperiode, fortsetter Elvestuen om det siste av hans tre krav.