Historien om Freya gikk verden rundt etter at hun ble avlivet tidlig søndag 14. august, og det tok ikke lang tid før Erik Holm bestemte seg for å starte en innsamlingsaksjon til en statue av hvalrossen.

På ni dager har det kommet inn over 250.000 kroner, men var det én ting Astri Tonoian var bekymret for i starten, var det nettopp denne summen. For var det realistisk å lage en statue til den prisen?

– Mange tror at det er en stor sum, men hvis man ser nøye på andre offentlige utsmykninger, er det sjeldent man finner noe til en så lav sum, sier Tonoian.

Men det tok ikke lang tid før hun sa ja.

– Dette er en engasjerende sak og det er mer en hjertesak enn et rent oppdrag. Og vi kommer langt med mye good will. Det er nok det som kommer til å dra prosjektet framover. Men hvis folk ønsker å bidra mer, kan statuen bli av en høyere teknisk kvalitet, sier hun og beskriver oppdraget som veldig spennende.

– Lamslått

Det var ikke tilfeldig at akkurat hun ble plukket ut. Når nyheten om at man ønsket en statue ble kjent, fikk Tonoian flere meldinger fra både kjente og ukjente som mente at det var en jobb for henne.

– Jeg kikket litt på det og ble lamslått over hvor treffende oppdraget var i forhold til det jeg har jobbet med de siste 20 årene. Dette var et oppdrag som ligger nært hjertet og kompetanse min, sier hun.

Tonoian forteller at flere spurte om de også kunne tipse Erik, noe hun sa ja til. Så startet dialogen med han.

Erik Holm er overbevist om at han har valgt riktig person.

– Astri har vist interesse for saken fra første sekund, og støttet saken og spleisen. Jeg har fått mange tips om hvem andre tenker bør lage statuen, og de fleste tipsene har handlet om Astri. Vi to har hatt mange telefonsamtaler og en god tone. Jeg er overbevist om at hun er den riktige til å lage statuen. Det hjelper at hun er lokal, kjenner saken og har jobbet mye med dyrekunst, sier han.

Håper folk kan lære av saken

Hvis alt går etter planen håper hun at statuen er ferdig på våren 2023, men hun forteller at det er en stor jobb.

Enn så lenge er hun i en idé-fase og Tonoian har allerede tanker om hvordan statuen skal se ut.

– Jeg vil ikke røpe for mye ennå, men jeg har delt konkrete ideer med Erik, som han synes er fine, sier hun og forteller at det ikke er bestemt hvor statuen skal stå ennå.

– Det er vanskelig å svare på hvor jeg helst vil at den skal være. Men der hun ble avlivet eller der hun var sist, hadde vært symbolsk.

Tonoian håper at statuen kan minne oss på det som skjedde.

– Jeg synes saken om henne som et individ er trist, men det som engasjerer meg mest er at dette likner på mange andre saker som handler om hvordan mennesker forholder seg til et problem. Ikke bare enkeltpersoners handlinger, men hvordan vi som flokk forholder oss til både dyr og andre mennesker, sier hun.

– Hvilken følelse vil du at statuen skal gi andre?

– Jeg håper at statuen kan bli et læringsverktøy, slik at Freya ikke døde forgjeves. Vi mennesker er alltid under utvikling, og går på noen blemmer, men hvis vi har noe som minner oss på det som har skjedd, gjør vi kanskje ikke det samme igjen, svarer Tonoian.