Gå til sidens hovedinnhold

Derfor stenger vi ned igjen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ingen har tatt større ansvar enn Oslo. Ingen har heller betalt enn høyere pris enn Oslo-folk. Likevel har vi ikke noe annet valg enn å fortsette å ta ansvar på vegne av hele landet.

De siste ukene har smittetallene igjen gått opp i Oslo etter flere uker med nedgang. Økningen skjer til tross for at vi har hatt sosial nedstenging i Oslo med strenge og inngripende tiltak i snart fire måneder. Og dessuten nasjonale tiltak over flere uker i hele Oslo-regionen. Det kan virke paradoksalt at smitten øker når tiltakene er så strenge, så langvarige og så inngripende. Men smitteøkningen kan forklares.

1. Import av nye virusvarianter

Norge har via importsmitte fått flere mutantvirus som er mer smittsomme enn tidligere varianter av koronaviruset. Fordi vi var usikre på omfanget av de nye og importerte virusvariantene ba vi Folkehelseinstituttet om å analysere alle positive koronaprøver i Oslo.

Nå har vi fått svar, og analysene viser at mellom 50 og 70 prosent av de positive prøvene er den britiske, muterte varianten av koronaviruset. Altså den virusvarianten som førte til nedstenging i Nordre Follo etter å ha kommet over landegrensa i tiden før det ble innført strenge tiltak mot importsmitte.

Nå dominerer denne virusvarianten både i Oslo og Viken.

2. Mer testing

Før jeg dro på vinterferie testet jeg meg for koronaviruset, selv om jeg ikke hadde symptomer. Veldig mange gjorde det samme – etter vår oppfordring om å teste seg gratis på en av våre over mange teststasjoner rundt om i byen.

Vi har i flere uker drevet med oppsøkende testing i nabolag og boligblokker. Vi har lenge hatt drop in-tilbud og tilbud om hjemmetesting. Vi har mobile teststasjoner som vi flytter rundt avhengig av hvor det er smitte.

Lavterskel testing er et av våre viktige våpen mot viruset fremover, og vi setter stadig nye testrekorder. Testrekordene gjør at vi fanger opp mer smitte, og dermed går også smittetallene opp.

Det gir oss mulighet til å få bedre kontroll over situasjonen. For når vi avdekker mer av smitten, kan vi raskere og enklere spore mer, isolere flere og sette folk i karantene.

3. Mer mobilitet

I tillegg til spredning av en mer smittsom virusvariant og mer testing, ser vi en tredje årsak til smitteøkningen: Våre data viser at folk er mer på farten. Flere er sannsynligvis på kontoret, til fordel for hjemmekontoret. Som følge av det tar flere kollektivtransport. Flere er på besøk hos hverandre. Flere er på kafé.

For oss mennesker er dette sånn vi er vant å leve, og ingenting av dette er forbudt. Men mer bevegelse betyr flere treff, mindre avstand – og dermed gir vi koronaviruset gode kår for å spre seg videre i en stor by.

Nye tiltak var nødvendig

I Oslo har vi hatt vedvarende sosial nedstenging i snart fire måneder. Vi har hatt landets strengeste og mest inngripende tiltak i mer enn 100 dager. På den måten klarte vi å slå ned det opprinnelige viruset, og smittetallene ble kraftig redusert.

Men tiltakene må ifølge smittevernloven være forholdsmessig. Det vil si, vi har først mulighet til å sette inn strenge tiltak dersom smittesituasjonen skulle tilsi det. Motsatt, når smitten går tilbake, må vi lempe på tiltakene. Sånn er loven.

Fordi smittetallene har gått noe opp og ned, har også tiltaksnivået gått noe opp og ned. Og sånn situasjonen er nå, tror jeg alle skjønner at vi nå måtte stramme inn noe mer.

Derfor besluttet byrådet å forsterke den sosiale nedstengingen med nye tiltak som gjelder fra natt til tirsdag, blant annet stenger vi alle butikker og serveringssteder, med unntak av for take-away og dagligvarehandel. Vi innfører rødt nivå i videregående skole. For å få kontroll med smitte på byggeplasser innfører Oslo kommune egne regler for smittevern på byggeplasser. De nye reglene vil bli kombinert med en målrettet og forsterket testing på byggeplasser. I tillegg anbefaler vi folk om å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av aleneboende og barn og ungdom i samme kohort.

Tiltakene varer i to uker.

En høy pris

Oslos befolkning og vårt lokale næringslivet har hver dag bidratt til at Norge så langt har kommet seg relativt bra gjennom pandemien sammenliknet med mange andre land. Men vi betaler også en høy pris. For noen uker siden sa jeg at Oslo var på bristepunktet. Det er ingen tvil om at veldig mange sliter voldsomt som følge av nedstengingen.

Derfor er det gode grunner til å vaksinere mer i områder med størst smittefare og strengest restriksjoner. Oslo ligger nå på 279. plass blant landets 356 kommuner i andel av befolkningen som er vaksinert.

Det kan ikke være sånn at en 70-åring i Oslo skal være mindre verdt enn en 70-åring i flertallet av de andre kommunene i landet. At de som er mest utsatt for smittefare og har strengeste restriksjonene, skal ha dårligst tilgang på den beskyttelsen som vaksinen gir.

For når alt kommer til alt er det veldig gledelig å se at de som så langt har blitt vaksinert er godt beskyttet. Strenge tiltak hjelper oss gjennom pandemien, men ikke ut av den. Vi er avhengig av å få flere vaksiner – og jeg er glad for at Folkehelseinstituttet forrige uke leverte innspill til endringer i vaksinestrategien til regjeringen. Det håper jeg betyr at Oslo-folk kan vente seg positive vaksinenyheter denne uken.

Kommentarer til denne saken