– Jeg er veldig spent på hva Oslo bestemmer seg for, sier rektor Trond Nilsen ved Lofsrud ungdomsskole i bydel Søndre Nordstrand.

Torsdag kveld presenterte regjeringen lettelser i koronatiltakene, deriblant for skolesektoren.

Regjeringen opphever blant annet kravet om gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler, men anbefaler gult nivå der smittesituasjonen lokalt tilsier det.

Kort tid etter de nye tiltakene ble kjent tidlig torsdag kveld, sa byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvol (SV) til AO at de ville sette seg ned og se på helheten i det regjeringen hadde lagt frem, men at de i utgangspunktet legger «opp til å følge regjeringens anbefalinger om gult nivå i grunnskole og barnehage, og grønt nivå på videregående og i voksenopplæringen».

– Det er en riktig beslutning at kommunene selv får ansvar for å vurdere tiltakene, det ansvaret er vi forberedt på, tilføyet Holmås Eidsvoll.

Dette bekymrer rektor Trond Nilsen ved Lofsrud ungdomsskole, som har en klar oppfordring til byråden:

SETT OSS PÅ GRØNT NIVÅ!

– Verken fugl eller fisk

– Jeg er av den oppfatning at gult nivå er verken «fugl eller fisk». Gult er etter mitt skjønn et nivå som ikke fungerer i praksis, det skaper utfordringer knyttet til aktiviteter og logistikk for skolene, sier Nilsen og fortsetter:

– Det kan heller ikke veies opp mot at det hjelper på smittetallene, for når de går ut av skolen går de inn på kjøpesentrene og står i store klynger der. Da flytter du bare problemet til et sted hvor man ikke kan kontrollere det., sier han til AO og kaller det gule nivået for symbolpolitikk.

Det skaper bare masse "hassle". Etter to år med pandemi klarer ikke vi å holde disse elevene adskilt slik det var tenkt med gult nivå. Elevene er ikke redd for korona lenger og de er tiltakstrøtte, sier han.

Nilsen understreker at han kun uttaler seg som rektor av Loftsrud ungdomsskole, og ikke på vegne av andre ungdomskoler i Oslo som han presiserer kan ha en annen oppfatning av situasjonen.

For hans skoles vedkommende, håper Nilsen at Loftsrud kan gå tilbake til en normalsituasjon så fort som mulig.

– Vi har et fint inneområde, nå må alle elevene være ute og fryse. Vi har mer åpen skole med utvidet skoletid og ønsker at elever skal kunne være på skolen både på dag og på kveldstid. Det har vært problematisk på gult nivå.

Lettet over karantenelettelser

I de nye lettelse endrer regjeringen også karantenereglene, som blant annet innebærer at karantene på fritiden for ansatte i barnehager og skoler faller bort. Det synes Nilsen er fint.

– Det er på tide! sier han og presiserer igjen at han snakker på vegne av Loftsrud skole.

– Karantene mener jeg har vært den største belastning for skoleansatte. Vi har ansatte med 50 til 60 dager karantene i løpet av de siste to årene. Og det har ikke vært noen kompensasjon for dette. Jeg mener at hvis du blir satt i karantene på grunn av jobben, burde du få en form for kompensasjon, for det er i praksis husarrest. Det er heldigvis sannsynligvis et problem som vi er ferdig med nå.

Han sier videre at skolens ansatte stort sett er fullvaksinerte, svært mange har tatt tredje dose eller de har hatt korona, og at han opplever de aller fleste som ikke er veldig bekymret for korona lenger.

– De er mest bekymret for at de ikke får gjort en god nok jobb for ungene.

På spørsmål om hva han tror skal til for at også elevene jubler, er Nilsen klokkeklar: Grønt nivå.

– DA VIL DE JUBLE! Tiendeklasse skal ha nyttårsball snart, vi kan ikke arrangere det på gult nivå. De vil juble hvis det åpnes for grønt, sier han.

AO har vært i kontakt med byråden torsdag kveld som opplyser de vil ha møte om trafikklys-beslutningen fredag morgen, og at hun er klar til å kommentere saken etter det