Det er en hvit lapp på den ene betongsøylen utenfor Jernia på St. Hanshaugen som avslører at det ikke er en ny hengekøyetrend som er i gjære.

Hengekøyen med et liggeunderlag, ullteppe, pute og diverse klær er nemlig en kunstinstallasjon av den 18-år gamle kunstneren Ella Marie Lie-Reenskaug.

– Fra hengekøyen henger det insulinpenner. Verket symboliserer legemiddelindustrien rundt insulin i USA, og hvordan som ikke har tilstrekkelig forsikring må ofre alle eiendeler av verdi, inkludert hus og hjem for å få råd til det kostbare legemiddelet, står det på den hvite lappen.

Hjemløshet som øker

Ifølge lappen symboliserer også kunstverket hjemløsheten som fortsetter å øke blant diabetikere og andre som trenger legemidler for å leve.

– Diabetes type 1 er en kronisk sykdom, og det livsviktige legemiddelet insulin har en literpris på 97.000 kroner. Noe som tilsvarer en månedspris på rundt 1000 amerikanske dollar.

– Reenskaug vektlegger også koronapandemien og hvordan mange amerikanere har mistet jobb og helseforsikring som følger med enkelte stillinger. Dette gjør at mange er nødt til å ofre alt for finansiere legehjelp og medisin, heter det.

— Har hatt diabetes i fire år

Ella Marie Lie-Reenskaug, som går på Edvard Munch videregående skole, forteller til Avisa Oslo at formålet var å øke bevisstheten rundt temaet.

— Jeg har selv hatt diabetes i fire år og det har gjort at jeg har blitt veldig bevisst på hvor annerledes situasjonen er i USA for dem med diabetes. Det er en sak som står meg nært.

— Det er et livsviktig legemiddel og har du ikke det så er du ganske ille ute om du har diabetes. Vi er heldig i Norge som får legemiddelet med minimalt med egenandel, sier Lie-Reenskaug.

Skoleoppgave

18-åringen forteller at kunstinstallasjonen var en skoleoppgave, og at hun har brukt egne insulinpenner som hun har spart på en stund.

— Og så kjøpte jeg en hengekøye på finn.no og rota i boden og fant litt gamle klær. Den skulle egentlig henge et annet sted, men det gikk ikke på grunn av lengden mellom trærne. Så da spurte jeg Jernia om det var greit for dem. Og etter litt frem og tilbake, så sa de OK.

— Har du fått noen reaksjoner?

— Jeg har stått litt i nærheten og fulgt med på reaksjoner fra folk som kommer for å kikke. Det var en mann som også hadde diabetes. Det ble en veldig hyggelig og interessant prat mellom meg og han, sier hun.

— Hvor lenge blir det hengende?

— Det blir hengende til jeg får beskjed om å ta det ned, smiler 18-åringen.

LES OGSÅ: