Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble de valgets vinner: – Venstre er det eneste partiet som har tatt Oslo på alvor

Oslo Venstre gjør sitt beste valg i etterkrigstiden, og kåres til valgvinnere av Pollofpolls. Leder Grunde Almeland (30), mener klimasaken, rusreformen og et sterkt Oslofokus er grunnen til partiets rekordvalg.

Tradisjonen tro kårer nettsiden Pollofpolls, som jobber med resultater og meningsmålinger i tilknytning til valgene i Norge, årets valgvinnere. I årets stortingsvalg er det Østfold Senterparti og Oslo Venstre som får dele førsteplass blant fylkespartiene.

Venstre gjorde et rekordsterkt valg i Oslo og fikk 10,0 pst i årets valg. Med disse tallene, gjør partiet sitt sterkeste valg i hovedstaden i etterkrigstiden. Den forrige toppnoteringen var 9,3 i 2005. Venstres sterkeste kommunevalg i Oslo etter 1945 er 2007 med 8,7.

Av de ni fylkespartiene i Venstre som i år økte sin oppslutning, var Oslo klart sterkest med +1,6 pp. Johan Giertsen i Poll of polls trekker også frem at Oslo Venstre spilte en avgjørende rolle i Venstres kamp mot sperren særlig i 2017 og 2021.

Rusreform og klimasaken

Dette er tall som gir grunn til å juble, mener leder av Oslo Venstre, Grunde Almeland (30).

– Er det litt bittert å miste regjeringsmakten etter å ha gjort deres beste valg i etterkrigstiden?

– Det er jo en litt rar situasjon, å både være valgets vinner og taper, ler Almeland før han fortsetter:

– Men vi har sittet i regjering i åtte år, jeg tror ingen i Oslo Venstre har hatt noen forventning om at vi skulle fortsette å sitte med makten. I Oslo Venstre, så har vi valgt å fokusere på oss selv og sette oss egne mål i valgkampen. Vårt viktigste mål var å gå frem, og det klarte vi med glans. Vi er storfornøyde med å ha klart sperregrensen, og med valgrekorden i Oslo.

Almeland tror at en sterk organisasjon med mange frivillige har vært viktige for valgkampen, i tillegg til at Oslo Venstres viktigste saker har stått høyt på agendaen i storbyen.

– I Oslo Venstre har klimasaken og rusreformen vært våre aller viktigste saker. Dette er to saker som folk i Oslo er opptatte av, sier Almeland.

– Dere går først og fremst frem i bydeler i Oslo vest, er dere et vestkantparti?

– Venstre går frem i alle bydeler, med unntak av Søndre Nordstrand. Fremgangen vår er ikke et vestkantfenomen, sier Almeland.

– Mange partier ofret Oslo i denne valgkampen

– Guri Melby er den eneste partilederen som har satt Oslo på agendaen i valgkampen, sier Almeland.

Mandag uttalte Melby at hun fryktet at Norge nå har fått en byfiendtlig regjering, den bekymringen deler Almeland:

– Senterpartiet klarte å få hele Norge til å snakke om distriktene, og mange partier ofret Oslo til fordel for distriktene i denne valgkampen. Guri Melby er den eneste partilederen som har satt Oslo på agendaen i valgkampen, sier Almeland og legger til:

– Ingen andre partiledere har for eksempel stil opp i Nydalen, for å vise at man vil ha en park der. Vi har vært til stede i byen. Venstre er det eneste partiet som har tatt Oslo på alvor.

Almeland har tidligere vært fast møtende vararepresentant for Ola Elvestuen, men nå er han for første gang valgt inn på eget mandat på Stortinget:

– Jeg gleder meg veldig til å representere Oslo på Stortinget, sier han og legger til:

– Regjeringen kommer til å trenge noen som holder dem i ørene og passer på at de ikke glemmer Oslo de neste fire årene. Jeg lover å være den som gjør det.

– De neste fire årene skal vi presse hardt på regjeringen for å nå klimamålene, og ikke minst skal Oslo Venstre fortsette å kjempe for å få gjennom rusreformen, avslutter Almeland.

Kommentarer til denne saken