I år som i fjor har de gammelnorske spælsauene fra Nordre Lindeberg gård sommerferie på Sognsvann, hvor de beiter og rydder vegetasjon. Der åpner de opp det gamle kulturlandskapet, som har grodd igjen over mange tiår.

Da det lå husmannsplasser rundt vannet, var landskapet mer åpent. Da Sognsvann ble reserve-drikkevannskilde på slutten av 1800-tallet, måtte folk og dyr holde seg unna vannkanten.

– Vi har manglet dyr. Nå er det dyra som står for hovedsaken av jobben med å holde kulturlandskapet åpent, sier Frank Thomassen, driftsleder for Nordmarka, i en video publisert på av bymiljøetaten i Oslo kommune.

Prosessen tar lang tid, men utplasseringen av sauene har likevel allerede lønt seg.

– Det som var «kongstanken» var sammensatt av ønsket om å øke biologisk mangfold ved å åpne gammel innmark, skape variasjon i landskapet for å øke opplevelsesverdien i et område som er tilgjengelig for veldig mange og varierte brukere, og ikke minst verdien og gleden mange opplever ved å møte dyr på beite på en tur i marka, forteller Henriette Sæbø, daglig leder på Nordre Lindeberg gård, til Nordre Aker Budstikke.

LES OGSÅ: 

Les også

Emma (19) ble kalt «den stygge andungen» på barneskolen – nå er hun modell