– Vi har fått en del negativ respons på benkene, som førte til at bygningsavdelingen og ansvarlig T-banestasjon bestemte seg for å ta onde ved roten, sier Jan Rustad, pressevakt i Sporveien.
Rustad sier klagene kommer fra reisende som ikke synes benkene har den sittekomforten som er å forvente, men også funksjonshemmede og bevegelseshemmede som synes de er vanskelige å bruke.
– Hvor lenge har dere fått klager på benkene?
– Det har vært jevnt og trutt de siste årene. Ikke mange klager, men likevel jevnt.
– Hvorfor har de ikke da blitt fjernet tidligere?
– Det vet jeg ikke, så det kan jeg ikke svare på.
Det var Aftenposten som omtalte saken først. De skriver at benkene også er blitt klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Klager mener det er umulig for mange funksjonshemmede å bruke dem, og at de derfor bryter likestillings- og diskrimineringsloven.
Andre krav den gang
Såkalt «fiendtlig» arkitektur finnes i mange storbyer, der man for eksempel har benker med pigger, som er buet og laget av kalde materialer.
– De ble installert på starten av 2000-tallet da T-banestasjonene ble bygd. Den gang var kravene litt annerledes. Tanken var at man skulle gjøre det vanskelig å slå seg til ro og overnatte der, som man slet en del med på den tiden, så vidt jeg vet.
Rustad legger til at man gikk ut ifra at de få minuttene det ville ta å vente på en T-bane, veide opp for det litt ubehagelige designet.
Til høsten
Men hvilke benker som blir permanent er ikke bestemt ennå, fram til det skjer vil midlertidige benker være på plass tidlig denne høsten, forsikrer Rustad.
– Jeg har ikke en eksakt dato, men det vil skje når alle er tilbake på jobb og vi har kapasitet.
De midlertidige benkene vil være enkle, laget av en sitteplate i tre og en sokkel i betong.
– Samme type benker som det er på en del andre stasjoner, sier Rustad.
Universell utforming som gjelder nå
– Universell utforming er en del av det arbeidet som pågår nå – både på de nye trikkene og trikkeholdeplassene og mange av perrongene, for å gjøre dem lettere å bruke for funksjonshemmede.
LES OGSÅ: Nå vil de ruste opp 80 trikkeholdeplasser
Rustad trekker fram Brynseng T-banestasjon som et eksempel på dette.
– Perrongen er oppjustert og mellomrommet mellom døren og plattformen er mye mindre, som gjør det enklere å komme seg av og på med rullestol.
Han sier Sporveien er glad for at benkene som folk ikke er fornøyd med snart blir fjernet.
– På den måten får vi også oppgradert tilbudet vårt. Så vi synes dette er en gladsak egentlig, avslutter Rustad.

Dette synet møtte kunden på toalettet på Youngstorget: – Problematisk bruk fra enkelte grupper

Bli med inn i Rolfs eventyrlige hage på Økern: – Jeg er ikke blomsterelsker