Norges idrettshøgskole (NIH) regnes som verdens nest beste skole for idrettsforskning. Det kommer frem i en fersk kåring fra organisasjonen Shanghai Ranking Consultancy.

Siden 2016 har den uavhengige og anerkjente organisasjonen publisert en rangering over de beste idrettsutdanningsinstitusjonene i verden. Hvert år blir over 300 universiteter og skoler vurdert.

– Det er vi strålende fornøyd med. Vi får bekreftet at vi er en sterk, betydelig forskningsorganisasjon innenfor vårt fagområde internasjonalt, forteller Lars Tore Ronglan, rektor ved Norges idrettshøgskole, til Avisa Oslo.

Dette er kriteriene

Rangeringen tar utgangspunkt i skolenes nivå på forskningsarbeid. Dette er kriteriene som blir vurdert:

  • Forskning indeksert i Web of Science (et nettbasert forskningssamfunn).
  • Antall siteringer på publikasjoner fra institusjonen.
  • Siteringer per forskningsartikkel.
  • Artikler publisert i de 25 prosent mest populære tidsskriftene på hvert fagområde.
  • Prosent av institusjonens publikasjoner som har internasjonalt medforfatterskap.

Selv om Oslo-skolen er blant de ledende i verden, havner de ikke øverst av de nordiske landene. Universitetet i København er skolen som kommer aller best ut. Samtidig kommer Syddansk Universitet på 7. plass.

Deakin University i Australia er kåret til den tredje beste skolen, mens Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er nummer 40.

– Man skal ta alle sånne rangeringer med en klype salt, men samtidig er det ingen tvil om at det har en betydning. Det legges merke til. For oss betyr dette at vi blir synlige for mange som en forskningstung institusjon innenfor vårt område. Det gjør at vi opplever betydelig interesse fra andre idrettsforskningsinstitusjoner internasjonalt om samarbeid. Det er veldig nyttig for oss, sier rektoren.

Saken fortsetter under bildet.

Flere år i verdenstoppen

Det er ikke første gang NIH viser seg å være blant verdens beste skoler for idrettsutdanning. Høgskolen har helt siden rangeringen startet i 2016 ligget i tet.

For fem år siden ble det 4. plass, som fortsatte med 3. plass året etter. Hvert år siden 2018 har Oslo-skolen blitt kåret til den nest beste skolen.

Nå er håpet at man skal kunne ta plass helt øverst på listen.

– Vi må fortsette å bygge solide forskningsmiljøer. Grunnen til at vi har gjort det bra de siste årene er møysommelig arbeid over mange år, sier Ronglan.

– Selv om vi er en liten institusjon innenfor vårt område, er vi også på sett og vis store internasjonalt på vårt felt. For å fortsette å utvikle oss skal vi i enda større grad samarbeide med andre og øke forskningsfinansieringen på våre felt. Gjennom det vil vi styrke det internasjonale samarbeidet som er helt avgjørende for å få til god forskning, legger han til.