– Jeg har et fast, månedlig abonnement hos Fjong der jeg får tre nye plagg i måneden. Det gjør jeg for å slippe å handle nye klær til ulike anledninger jeg opptrer i som politiker, og da sparer jeg også miljøet, sier Guri Melby til Avisa Oslo.

Hun mener at å leie klær er en enkel måte å leve mer miljøvennlig på.

– Jeg anbefaler absolutt andre å gjøre det samme. Som profilerte personer er det fint om vi kan gå foran som gode forbilder og vise fram hvordan man enkelt kan leve mer miljøvennlig, så jeg syns det er kult at både Une Bastholm og Lan Berg kaster seg på denne trenden, det er kjempebra, sier Melby til Avisa Oslo

– Helt genialt

MDGs nyvalgte stortingsrepresentant for Oslo, Lan Marie Berg, sier valgvaken er en spesiell anledning og at hun hadde lyst til å pynte seg ekstra.

– Til slike sjeldne anledninger, enten det er valgvake bryllupsfest eller noe annet hyggelig er det genialt at det går an å leie kjole istedenfor å kjøpe nytt. Det er bra for lommeboka og miljøet å kunne dele, låne og leie ting vi ikke bruker så ofte, men også bra for å ha mer oversikt og plass i klesskapet.

Berg sier hun syns det er gøy at flere partiledere velger å stille i leide kjoler til valgvaken.

– Jeg tror dele- og utleieordninger vil bli mer og mer populært. Men det er et politisk ansvar å legge bedre til rette for bedrifter som tilbyr utleie av klær. Vi i MDG vil fjerne momsen på deling og reparasjon, og legge til rette for flere dele- og utleieordninger slik at det skal bli billigere og enklere å leve miljøvennlig.

Une Bastholm har foreløpig ikke besvart Avisa Oslos henvendelser.

Tommel opp fra ekspertene

Mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir, sier til Avisa Oslo at å velge leide kjoler sender et signal om bevissthet.

– Bærekraft er fokus i motebransjen, og det er både riktig og viktig at også politikerne våre slår et slag for en grønnere mote – enten det er ved å leie klær eller også velge mer bærekraftige merker, gjerne norske. Det sender et signal om en bevissthet, sier Einarsdóttir.

Hun understreker at mote er mer enn klær.

– Det er selvsagt ikke tilfeldig, ei heller uten politiske undertoner, for til tross for hva mange synes å mene er mote så mye mer enn bare klær, Einarsdóttir.

– En stor holdningsendring

Daglig leder og medgründer i Fjong, Sigrun Syverud, er stolte over at de tre partitoppene valgte å leie klær fra nettopp dem.

– Vi er kjempeglade for at de velger å leie i stedet for å kjøpe. Jeg må jo si at de var jo så fine, alle sammen.

Fjong har siden 2017 drevet utleie av klær i Oslo. Bærekraft var en viktig visjon for gründerne av selskapet.

– Klær som ender opp i privatforbruket, er 70 prosent av det som blir produsert. Men bare 10–15 prosent brukes hyppig, og veldig mye henger nesten ubrukt, sier Syverud.

– Det går ikke opp når vi står ovenfor den største naturutfordringen vi har sett.

Syverud forteller at de har merket en stor holdningsendring når det kommer til å leie klær siden de startet opp for fire år siden.

– Da vi starta i 2017 stilte nok folk mer spørsmål ved det å dele på ting. Noen syns kanskje det var litt rart eller ekkelt. Men nå er jo gjenbruk noe alle driver med. Særlig nå når klima er i fokus merker vi en stor forskjell, sier Syverud.

Bastholm trekkes fram som favoritt

Skjønnhetsekspert i Aller Media, Cecilie Krogh, tror bærekraft-trenden er kommet for å bli.

– Jeg tenker at det er absolutt en trend å leie både antrekk og tilbehør. Det er uten tvil med på å begrense svinn. Jeg syns det er viktig å si at det ikke betyr at vi ikke skal tillate oss å kjøpe egne klær, men kanskje ikke til engangsbruk. Vi kan nok alle bli flinkere til å ikke ha den bruk- og kast mentaliteten, sier Krogh.

Hun legger til:

– Hvis man har muligheten til å for eksempel låne seg en kjole til et event eller tilsvarende er det fantastisk, sier Krogh.

Skjønnhetseksperten trekker fram Bastholms antrekk som et av valgkveldens beste.

– Jeg vil nok si at Bastholm var favoritten. Men det var også gøy å se Erna i kjolen sin, hun var ordentlig flott, sier Krogh.

Avisa Oslo har vært i kontakt med SVs kommunikasjonssjef med spørsmål til Audun Lysbakken om hvordan han – som leder av det tredje miljøpartiet – stiller seg til bærekraft, og om han har vurdert å leie klær til spesielle anledninger. Kommunikasjonsavdelingen svarer at de ikke får prioritert Avisa Oslos henvendelse tirsdag.