Gå til sidens hovedinnhold

Denne helgen går VIFs sosiale kanaler i svart. Dette er grunnen

I 25 år har Oslo-klubben kjempet for budskapet «Vålerenga mot rasisme». I helgen følger laget en oppfordring fra engelsk fotball.

«Kampen mot rasisme fortsetter», skriver Vålerenga på sine nettsider.

Denne helgen gjør Oslo-klubben en markering i kampen mot rasisme. Klubbens sosiale kanaler, på steder som Facebook, Instagram og Twitter, vil fra klokken 15.00 fredag til og med mandag 3. mai «gå i svart». Det vil si at kanalene ikke vil oppdateres gjennom helgen.

– Det foregår altfor mye av den type aktivitet i samfunnet. Både på fotballbaner og andre fysiske plasser. Nå retter vi søkelys på kanskje det aller verste: Det er de som ikke står frem med eget navn og bilde – og som skriver så mange stygge og ugreie ting om andre. Det er rett og slett ikke greit, sier Erik Espeseth, daglig leder i Vålerenga, til Avisa Oslo

Følger oppfordring

Det var Premier League, det engelske fotballforbundet (FA), den engelske spillerorganisasjonen (PFA) og kvinnenes toppdivisjon i England som først gikk ut og oppfordret til en boikott av sosiale kanaler denne helgen.

Den oppfordringen valgte Vålerenga å følge.

– Vålerenga var tidlig ute med å ta sterkt avstand mot rasisme og hatefylle ytringer. Når vi da så denne uken at Premier League-klubbene og Uefa velger å stå opp mot dette – og ta avstand fra dette på denne måten – så synes vi det var en bra måte å bidra til å ha fokus på noe så viktig, sier Espeseth.

I år er det 25 år siden Vålerenga etablerte det som etter hvert er blitt et kjent budskap: «Vålerenga mot rasisme». Klubben var først ute av eliteserieklubbene i Norge til å komme med et slikt opprop.

«Vi ser dessverre at det fortsatt hagler med hatmeldinger, sjikane og rasisme – og kanskje spesielt i sosiale medier. Her gjemmer man seg bak ulike kallenavn, og opererer for det meste med skjult identitet, noe som er med på å forsterke de stygge budskapene som legges ut ytterligere», skriver Espeseth i et innlegg på VIFs hjemmeside.

Norges Fotballforbund (NFF), Toppfotball Kvinner og NISO følger også samme oppfordring.

Les også

VIF-børsen: «Er det denne mannen som skal lede VIF til et nytt seriegull?»

Vil se endringer fra myndighetene

Senest i fjor opplevde Vålerenga rasisme på banen. I en bortekamp mot Sandefjord skal en vakt ha rop «apekatt» mot Ousmane Camara under en eliteseriekamp.

– Vi håper på større fokus på hvor mange tullinger og idioter som legger ut i sosiale kanaler med skjult identitet. Med fokus på at det ikke er greit, forteller Espeseth.

Vålerengas daglige leder peker på flere argumenter for at klubben nå mener at det er på plass med en markering.

  • For å vise at fotballen står samlet bak flere krav.
  • Rette en klar beskjed mot selskapene som har ansvar for de ulike mediekanalene.
  • Få myndighetene til å skjerpe lovverk og straffeforfølge rasistiske budskap gjennom sosiale kanaler.

Vålerengas hjemmeside vil oppdateres som vanlig.

Kommentarer til denne saken