Gå til sidens hovedinnhold

Denne gruppen nordmenn aner ikke når de får vaksine

Vanligvis løser forsikringen helseproblemer i utlandet, men ikke denne gangen.

– Nei, vi forventer ikke hjelp av norske myndigheter, sier Knut Hauslo og ler på telefonen fra Thailand. Han og kona Anne-Marie bor i Jomtien i Pattaya i Thailand. For dem er det helt uvisst når de får vaksine.

I Thailand er det påbudt med munnbind når du beveger deg utenfor hjemmet. Det gjelder også på stranden eller hvis de bruker privatbil (med mer enn én person i bilen). Derfor holder ekteparet seg mye hjemme.

Mens en stor del nordmenn i utlandet allerede har vaksinert seg, er det også mange som er usikre på når det kan skje. For mens helseforsikringen vanligvis løser nordmenns helseproblemer i utlandet, gjelder det ikke vaksiner. Når det gjelder koronavaksiner, så er det ikke privatklinikkene, men offentlige myndigheter, som distribuerer disse. Dermed er mange nordmenn prisgitt lokale myndigheter.

Heller ikke ansatte på ambassaden

– Heller ikke nordmenn som jobber på ambassaden i Bangkok får hjelp med vaksine fra Norge. Det går rykter om at USA har sendt vaksiner til sine ansatte og samarbeidspartnere, men noe slikt har ikke norske myndigheter gjort, sier Hauslo.

Som du kan se i det interaktive kartet lenger nede i saken, så er det bare distribuert litt over fem vaksiner per 100 innbygger i Thailand. Til sammenligning har Norge distribuert nesten 50 doser per 100 innbygger. I Thailand brukes primært den kinesiske Coronavac-vaksinen, og AstraZeneca produsert på lisens i Thailand blir tilgjengelig fra 7. juni.

– Men vi ønsker å ta Moderna eller Pfizer sin vaksine. Vi har meldt oss på en uoffisiell liste på det private sykehuset som vi har brukt i mange år. Vi har hørt at Moderna kommer i oktober. Det kan ta tid, sier Hauslo.

– Overraskende bra

Like mørkt er det ikke for nordmenn som jobber for norske selskap i utlandet. Mange vestlige land har også kommet lenger enn Norge.

– Det går overraskende bra. I mange land der vi har kirker, har vaksineprogrammene kommet lenger enn i Norge, og der er våre ansatte vaksinert på lik linje med befolkningen der.

Det forteller kommunikasjonssjef Sissel Mæland i Sjømannskirken til Nettavisen. Sjømannskirken har 28 kirker i 17 land – de fleste i Europa og USA. I noen land, som Spania, har Sjømannskirker mange kirker. Mange av disse landene er altså lenger framme enn Norge, og behandler utenlandske borgere på samme måte som sine egne.

Kommentarer til denne saken