I palmehelgen ligger det åtte leiligheter under 20 kvadratmeter ute for salg på finn.no i Oslo.

Den billigste av disse er en 14 kvadratmeter stor leilighet i Nydalen, med en prislapp på 1.475.000 kroner. Inkludert fellesgjeld blir prisen 2.139.010 kroner, noe som tilsvarer en kvadratmeterpris på rett i overkant av 152.000 kroner.

Den dyreste er en leilighet på Majorstua på 14 kvadratmeter. Den har en prisantydning på 2,5 millioner kroner.

Disse leilighetene under 20 kvadratmeter ligger på finn lørdag 9. april, med følgende prisantydning:

  • Stavangergata 46B - 18 kvadratmeter - 2.380.000
  • Osterhaus' gate 6A - 18 kvadratmeter - 2.500.000
  • Observatoriegata 10 - 18 kvadratmeter - 2.490.000 (solgt)
  • Marcus Thranes gate 13 - 19 kvadratmeter - 1.990.000 (oppussingsobjekt - solgt)
  • Gunnar Schjelderups vei 33C - 14 kvadratmeter - 1.475.000
  • Fagerborggata 44 - 14 kvadratmeter - 2.500.000
  • Strømsveien 20 - 15 kvadratmeter - 1.800.000
  • Strømsveien 20 - 15 kvadratmeter - 1.590.000

– Vil bli solgt etter første visningsrunde

Leiligheten i Osterhaus' gate er det eiendomsmegler Newa Aram hos DNB Eiendom avdeling Gamle Oslo som selger. Han forteller at det har vært stor interesse for den 18 kvadratmeter store leiligheten.

– Til leiligheten i Osterhaus gate er det allerede kommet 12 visningspåmeldinger på mindre enn et døgn, så alt tyder på at den vil bli solgt etter første visningsrunde, sier han.

Han opplever at trykket på de små leilighetene fremdeles er høyt.

– Mitt inntrykk er at markedet for små leiligheter i Oslo sentrum fortsatt er meget hett. Det har riktignok roet seg noe siden januar og februar da det var lite boliger på markedet og mange om beinet, sier han.

– Selv om kjøperne nå har mer å velge mellom opplever vi fortsatt høy etterspørsel etter små leiligheter, legger han til.

– Flere venter at prisnivået vil stabilisere seg og at prisnivået kan ha nådd en topp - hva tror du?

– Jeg har god tro på dette markedet fremover, små leiligheter sentralt i Oslo er alltid etterspurt. Når det gjelder prisutviklingen resten av året er det vanskelig å komme med noen fasit nå. Normalt flater boligprisene ut gjennom høsten, og med både høyere renter og økt tilbud taler det meste for en moderat eller flat prisutvikling også i månedene fremover, sier Newa Aram.

Tror pristoppen er nådd

E24 omtalte denne helgen en leiligheten i Fagerborggata på 14 kvadratmeter, som har en prisantydning på 2,5 millioner kroner.

I saken sier Torbjørn Skjelde i Privatmegleren Aveny at han tror pristoppen snart er nådd.

– Markedet er svært godt, det er mange hete budrunder, og vi ser nok en pristopp i markedet nå, sier Torbjørn Skjelde i Privatmegleren Aveny til avisen.

Skjelde legger til at det ikke er uvanlig at små Oslo-leiligheter selges for mellom 130.000–150.000 per kvadratmeter.

Han forteller at han nylig solgte en 18 kvadratmeter stor leilighet som, med fellesgjeld, endte med en kvadratmeterpris på over 163.000 kroner.

– Det har vært mye interesse, masse klikk på annonsen, og vi forventer at det kommer mange folk på visning. For det meste unge som ønsker å bo sentralt, sa Skjelde til avisen før leiligheten ble solgt.

Hett marked

For to uker siden omtalte Avisa Oslo en leilighet på 14 kvadratmeter som lå ute til en prisantydning på 2,99 millioner kroner. Da sa eiendomsmegler Ander Wekre i meglerfirmaet Eie at jo mindre leiligheten er, jo høyere er ofte kvadratmeterprisen:

– For mange vil det være et spørsmål om å komme inn i markedet eller ikke gjøre det. Derfor er det vanskeligere å visualisere kvadratmeterprisen. Det blir mer de andre forholdene: Hvor effektiv den er, beliggenheten og så videre. Dette vil ha en del å si for hvordan objektet er priset.

Også administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo, Kent Victor Syverstad har uttalt til Avisa Oslo at presset på de minste leilighetene i sentrum har vært høyt de siste månedene, og at de fleste har blitt solgt etter én visning.

Prisingen har også gjort at det er færre som forsøker seg på kupping, men noen klinker til med bud opp mot 20 prosent over prisantydning.

– Det er en risiko for dem som byr så høyt i dagens marked. De skal bo der bra lenge for å unngå tap, sier Syverstad.

Venter på vårslippet

Eiendomsmarkedet har vært kjent for å være hett før påske, med få leiligheter ute for salg og mange interessenter.

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, beskriver markedet som attraktivt for selger, og sier til E24 at det meste av salg går over prisantydning i disse dager.

Hun forventer imidlertid at trykket i markedet vil lette, fordi det er ventet at tilbudet av boliger vil øke.

– Situasjonen med Ukraina-krigen gjør noe med oss, vi føler en usikkerhet og mister reiselysten, og vi så under pandemien at da blir bolig mer prioritert, og folk vil bruke penger for å føle seg tryggere, derfor bolig, sier Meier.

Avisa Oslo har tidligere skrevet at boligprisene i byen steg 6,4 prosent i første kvartal. Det er noe svakere enn for landet for øvrig, hvor veksten er 7,6 prosent.

Nå tror flere at markedet vil roe seg. Etter en vinter med få boliger på markedet har meglerkjedene nå stor pågang av folk som vil selge boligene sine, men på grunn av nye regler for salg av bolig er det usikkert å spå akkurat når det store vårslippet vil komme.