(Oslodebatten)

Kanskje, men det er ikke sikkert.

For hva er resten av planen for Eivor som «makta i Oslo Ap» har?

Det er flere muligheter som ses på som fristende, ifølge mine kilder:

Ordførerkandidat

1. Å kjøre opp Eivor Evenrud som ordførerkandidat, for å kontre mot Høyres valg av tidligere barneombud og lege Anne Lindboe (51) i tilsvarende rolle. En helt spesiell «drømmeduell» som jeg har gjort rede for i denne kommentaren i AO.

2. Å dunke henne rett inn som byråd? Som en sentral kilde i Ap sier til meg nå i morgentimene: «Helsebyråd». Jeg spør: - Allerede nå? Svar: - Hvorfor ikke? Jeg vil uansett bli overrasket hvis Raymond ikke gjør noen omrokkeringer i løpet av noen uker eller måneder.

3. Sørge for at hun får en av de øverste plassene på bystyrelisten til neste års valg, på bekostning av noen med «lang og tro tjeneste i partiet».

Eller en kombinasjon av de tre. At hun blir byråd utelukker ikke at hun også kan bli Aps ordførerkandidat - slik at partiet kan lage valgplakater med Raymond og Eivor smilende side om side.

Jeg tror byrådsleder Raymond Johansen kommer til å være hard i klypa når det kommer til å sikre at Evenrud raskt og tydelig gis en prominent plass i Oslo Ap. Og han kommer til å få god hjelp av folk som leder i Oslo Ap, stortingsrepresentant Frode Jacobsen, gruppeleder Andreas Halse og partisekretær Øyvind Slåke.

Ap ligger under 20 prosent på de siste målingene i Oslo. Sier Raymond til sitt eget parti at Evenrud er en personer som kan heve oppslutningen frem til og i valget neste år, vil det ikke være lett å argumentere mot det offentlig.

Motstand internt

Men det kommer til å bli motstand internt. Så sterk at det kan koste både blod og tårer å slå den ned. Avisa Oslo har snakket med mange i partiet, i flere av Oslo Aps «grupperinger», som er sterkt kritiske til å slippe blandingen av denne en «kommunistiske halvjomfruen» og en politisk popstjerne rett opp i toppen, uten at hun har gått noen av gradene. Flere har sagt til meg at dette er å slippe for lett til.

Glem ikke at Evenrud så sent som ved valget i 2019 var førstekandidaten til Rødt i Oslo. Rødt er, i hvert fall ifølge sitt partiprogram, et kommunistisk parti. (Nå har ingen noen gang mistenkt Evenrud for ikke å være dypt uenig i dette punktet i programmet, men likevel - hun er dessuten forbilledlig klar i sin støtte til Ukrainas ekstremt rettferdige forsvarskrig mot Putin, et standpunkt som knapt finnes i Rødt).

Minner ikke dette littegrann om da Senterpartiet «kjøpte» stortingsrepresentant og mangeårige leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, av Ap (noe velgerne sørget for at ble en fiasko for Bøhler og Oslo Sp).

Et annet viktig poeng er at Evenrud nødvendigvis vil fortrenge noen.

Og nå er det trangt om plassene. Husk at Oslo Ap gjorde et elendig valg i 2019, de gikk tilbake fra 32 til 20 prosent etter fire år ved makten. I denne perioden har Ap kun hatt 15 av de 59 mandatene i bystyret. Det må altså tråkkes på ømme tær.

LES OGSÅ: Budkrig om Eivor Evenrud: – Jeg er åpen for det

Mitt inntrykk er at Raymond & Co. steg for steg vil tråkke på disse tærne.

Implosjon i Rødt

Man kan si mye om implosjonen i suksessen Rødt Oslo de siste ukene, og det gjør vi mer enn gjerne her i Avisa Oslo, men den som sier at det ikke har sparket nytt liv inn i politikken her i byen, er en løgner av rang.

Rett og slett ganske moro, dette.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

De har glødende engasjement for byens barn. Blir det barnehage-duell mellom direktøren og læreren?

Les også

Siavash Mobasheri har i flere år vært nær ved å begå Rødts dødssynd – derfor kan hans politiske liv stå på spill

Les også

Dette er ikke hvilken som helst brun bydelspub. Det er vår pub

Les også

Nedsmeltingen i Rødt kan sende byrådet til borgerlig side