Kaski, som selv er en glohet kandidat til å bli statsråd hvis de rødgrønne får flertall, tar dermed på seg rollen som Kirsten Giftekniv, som oppstår i komedien «Den forvandlede brudgom» av Ludvig Holberg, utgitt i 1753.

«Uttrykket Kirsten Giftekniv er siden brukt om personer som bistår med å finne og forene personer i ekteskap eller kjærlighetsforhold. Det brukes gjerne spydig, om de personer som er i overkant ivrige i å spleise andre», står det på Wikipedia.

Erna Solberg sa før valget i 2013, og i alle årene etterpå, at hennes fremste ønske var en borgerlig flertallsregjering av Høyre, Frp, KrF og Venstre. (Og i et års tid hadde faktisk Norge en slik flertallsregjering, fra 2019 til 2020, før Frp syntes det ble for vanskelig å ha den makt velgerne hadde gitt dem og i stedet frivillig ga den fra seg til andre).

Jeg tror mye av grunnen til at Erna Solberg har vært Norges viktigste politiker de siste åtte årene er at hun har vært inkluderende og samlende.

Kaski vil at alle de rødgrønne skal være venner med alle de andre rødgrønne.

Også om det så skulle føre til en historisk fempartiregjering – bestående av Ap, Sp, SV, MDG og Rødt.

– Hele venstresiden har brukt for mye tid på å slå dører i ansiktet på hverandre, fastslår hun i et intervju med AO.

Kari Elisabeth Giftekniv.

På Poll of polls – som beregner gjennomsnittet av alle meningsmålinger – den 13. august 2021, er fordelingen mellom blokkene slik foran valget 13. september:

Rødgrønn side: 111 mandater.

Borgerlig side: 58 mandater.

Det trengs 85 mandater for å danne flertall i Stortinget.

Faktisk er rødgrønn side nå så sterke – på målingene, vel å merke – at de er kun sju mandater unna flertall uten Sp. Dette er intet mindre enn sensasjonelt.

Men hva gjør rødgrønn side med disse kalassifrene?

Alt mulig rart, som vi skal se.

Ap:

Jonas Gahr Støre vil helst i regjering med Sp og SV. Men har ikke heller ikke utelukket 100 prosent å danne regjering bare med Sp. Partiet har heller ikke utelukket å lage en ren Ap-regjering.

Sp:

Vil helst kun i regjering med Ap. Mumler i skjegget hvis de blir spurt om de kan akseptere en trepartiregjering med SV, slik de satt ifra 2005 til 2013.

SV:

Ønsker et rødgrønn trepartiregjering, men sier nå at de ikke vil utelukke MDG og Rødt i tillegg.

MDG:

Partiet, som hevder ikke å tilhøre noen av blokkene, ønsker seg i utgangspunktet inn i regjering, men har fått et kaldt gufs av et nei fra Støre, og dermed har det ikke vært så mye fokus på dem i regjeringsspørsmålet.

Rødt:

Rødt har vært forbilledlig klare på at de ikke vil i regjering, men at de kan tenkes å fremforhandle en bindende politisk avtale med en rødgrønn regjering. Verken Ap eller Sp vil sitte i regjering med de gamle kommunister.

Velgerne bestemmer mye her. Får Ap, Sp og SV flertall uten MDG og Rødt, tror jeg tyngdeloven gir oss en flertallsregjering som i Stoltenberg II. Men blir disse partiene avhengig av Rødt og/eller MDG er utfallet mye mer usikkert. Rødgrønt flertall vil uansett bety at Erna Solbergs dager som statsminister er talt, selv om det kan ta noen uker fra valgdagen til hun må flytte ut av statsministerboligen.

Det er uansett interessant at det er Kaski Oslo SV som nå tar initiativ til en bredest rødgrønn samling. Forhandlingene om politisk plattform bør i tilfelle finne sted på Holbergs plass.