Gå til sidens hovedinnhold

– Den opprinnelige innspillingen er den aller fineste

Jens Book-Jenssen | «(Hver dag er en) Oslo-dag» (Columbia, 1936) | Jens Book-Jenssen og Nora Brockstedt | «En Oslodag» | Fra albumet «Jeg har mitt hjerte i Oslo» (Talent, 1979)

Tidenes Oslo-låt – plass 27

TIDENES OSLO-LÅT – PLASS 27: – «(Hver eneste dag er en) Oslo-dag» var et bestillingsverk til Oslodagen i 1936, skrevet av komponisten Kristian Hauger og revytekstforfatteren Per Kvist, forteller Øystein Aurlie til Avisa Oslo.

Aurlie er innflytter fra Sarpsborg. Han jobber med byutviklingssprosjekter og er Oslo-entusiast på sin hals.

Oslodagen – innstiftet i 1933 og avviklet i 1957 – var en folkefest arrangert av Reisetrafikkforeningen, med det formål å styrke hovedstadens ry som turistby, samt å samle det som var en svært klassedelt by. Det ble arrangert parader og opptog på Karl Johan, og ballett på Grønland.

Det ble også kåret en «Oslo-prinsesse». «Oslopiken» skulle, ifølge en artikkel av Johanne Bergkvist, historiker ved Oslo byarkiv, være «pen, sporty, ung og ikke minst ugift», og være fra et «godt hjem».

I 1936 var den 26 år gamle Book-Jenssen ikke helt det navnet han straks skulle bli, og det er rimelig å si at «(Hver dag er en) Oslo-dag» var med å sette ham på kartet. I årene som fulgte skulle Book-Jenssen spille inn over 400 sanger for plateselskapet Columbia, og med dem konsolidere sin stilling som Oslo-smørsangeren over dem alle.

Hør 1936-versjonen her:

Aurlien viser til August Mauritzens bok «Toner fra Tigerstaden» (1979), der det om «(Hver eneste dag er en) Oslo-dag» heter:

«Hele sangen er en praktfull hyldest til en by som nødig hylder seg selv, men som villig finner seg i det når en innflytter gjør det for den».

Mauritzen var spesialist på norske revysanger, og tok i 1979 initiativet til albumet «Jeg har mitt hjerte i Oslo». Der opptrer sangen i en nyinnspilling, i duett med Nora Brockstedt, og under en forkortet og forenklet tittel: «En Oslodag».

– Jeg synes den opprinnelige innspillingen er den aller fineste, sier Aurlien.

– Men begge er flotte!

Hør 1979-versjone med Nora Brockstedt her:

Aurlien er ingen hvem som helst når det kommer til dette med Oslo-sanger. Han har vært primus motor for en massiv liste på Wikipedia, der sanger om Oslo samles. Han forteller:

– I 2017 gikk jeg inn for å sjekke hva som fantes. Da var det fattige fem – 5! – sanger om Oslo oppført, mens Stockholm kunne skilte med 95. Jeg logget meg inn, begynte å fylle på, og startet en Facebook-gruppe for å samle troppene. NRK Østlandssendingen begynte å spille Oslo-sanger daglig, og tidligere i år, da Oslo var nedstengt og alle savnet byen, tok det av.

Listen teller nå nesten 500 sanger. Målet er klart: Å slå Paris og London!

Les også

– Vi kunne velge fra øverste hylle i produksjonen hans

Les også

– Han har gitt oss og byen så mye trøst. Nå er det vårt ansvar å trøste ham

Les også

– Jeg får fortsatt frysninger når jeg tenker på det

Kommentarer til denne saken