5,4 prosent, tre plasser i bystyret og et av de dårligste valgene SV har gjort i Oslo.

Det var situasjonen da Sunniva Holmås Eidsvoll (38), daværende bydelsutvalgsleder på Grünerløkka, inntok rådhuset i 2015.

Uten tidligere bystyreerfaring ble hun gruppeleder – et verv som innebærer ansvaret for å kjempe for gjennomslag i Oslo-budsjettet og andre viktige saker i knallharde forhandlinger med rutinerte karrierepolitikere. Det var svøm eller synk.

Flere innad i partiet mener imidlertid at Eidsvoll har tatt bystyret med storm. SV-politikeren beskrives som en enorm organisasjons- og lagbygger og en politisk strateg, og sterkt medvirkende til at SV gikk opp til 9,1 prosent.

– Det er veldig hyggelig å høre selvfølgelig. Jeg veldig glad i organisasjonssamarbeid og har holdt på med det siden jeg var ganske ung. Jeg begynte i aksjonskomiteen for Operasjon Dagsverk (OD) da jeg gikk på ungdomsskolen, og jobbet med det i rundt sju år. Jeg har vært daglig leder av Natur og Ungdom, sittet i sentralstyret i Naturvernforbundet. Jeg har jobbet mye med organisasjonsarbeid og det liker jeg veldig godt – men alltid i tilknytning til politikk.

– Jeg har brukt mye tid de siste åra på å være leder i Oslo SV. Men nå blir det litt mer «hands on» på å styre byen, og det gleder jeg meg til, sier den påtroppende byråden til Avisa Oslo.

Derfor går hun av

– Jeg lar meg ikke vippe av pinnen lett

Det er ikke en enkel jobb Eidsvoll har påtatt seg. Hennes forgjenger, Inga Marte Thorkildsen, har stått i stormen en rekke ganger. Da nyheten sprakk om at Thorkildsen ga seg, mente flere av opposisjonspolitikerne at dette var «et klokt valg».

Eidsvoll sier at hun ikke frykter opphetet debatt om SVs skolepolitikk.

– Når jeg skal gjennomføre politikk, så gruer jeg meg ikke til at det blir debatt om det, sier Eidsvoll.

– Forgjengeren din har jo ikke latt seg vippe av pinnen, til tross for mye konflikt. Er dere like sånn sett?

– Jeg lar meg ikke vippe av pinnen lett jeg heller, men jeg er ikke samme type person som Inga Marte.

– Hva skiller dere to?

– Det kan andre kanskje også beskrive like godt eller bedre enn meg, men jeg kan nevne noen eksempler, svarer hun – og utdyper:

– Jeg er utdannet som samfunnsøkonom, så jeg er ofte veldig opptatt av tall og hva ting koster. Det er ikke det at Inga Marte ikke er opptatt av det, men det er nok et sterkere driv hos meg til å grave i tall og se på den typen analyser.

– Vi har hatt veldig ulike roller som vi har fylt på ulike måter. I bystyret har jeg jobbet med miljø, klima, samferdsel, byutvikling og hatt ansvar for å behandle budsjett. Det gjør jo at jeg har med meg den bagasjen inn her, mens hun kommer mer som statsråd og har hatt ansvar for barnevernet nasjonalt, så hun hadde et sterkere engasjement for ett felt. Det blir nok mer en helhetlig tilnærming til jobben sånn sett.

Skryt fra rødgrønn side

De siste to årene har Eidsvoll ledet en gruppe på seks bystyremedlemmer – en ordentlig maktfaktor i bystyret sammenlignet med den hun gikk inn i. I hele hennes periode har Oslo SV hatt en enorm vekst. Medlemstallet ved utgangen av 2015 på 1760 medlemmer. Ved utgangen av 2020 var tallet 3103, og fylkeslaget opplyser at de har fått rundt 500 innmeldinger så langt i år.

Eidsvoll får også skryt fra andre partier på rødgrønn side:

– Min erfaring er at hun er rask til å skjønne sakene hun jobber med, og veldig god på å finne balansen mellom å stå på krav og når de må senkes, sa Aps nye gruppeleder Andreas Halse til Avisa Oslo da nyheten sprakk på tirsdag.

Det blir veldig bra, sa MDGs fungerende politiske leder Rauand Ismail om at Eidsvoll blir byråd for oppvekst og kunnskap.


– Hun er veldig dyktig, grundig og har en verdifull fagbakgrunn som samfunnsøkonom. Jeg kjenner henne som en tøff forhandler, som står opp for sitt parti og sakene til byrådet. Og iblant er det fint med nye øyne som kan se på sitt fagfelt og byrådet som sådan. Så dette gleder jeg meg veldig til, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Redd for å si noe feil

– Hva gruer du deg mest til?

– Det er å skulle snakke for veldig mange mennesker om et tema der jeg vet at det sitter mange i salen som kan mer om tema enn meg selv. Det gjelder ikke bare i denne jobben, det er generelt i livet, så synes jeg den terskelen er høy, svarer Eidsvoll.

– Er du redd for å fremstå belærende, eller å bli tatt på noe?

– Jeg er vel litt redd for å si noe som er riv ruskende gærent.

– Er det fordi du er byråd for oppvekst og kunnskap?

– Nei, det vil jeg si er mer generelt. Sånn har jeg hatt det alltid. I valgkamp og debatt har jeg måttet stille til mange debatter om ett tema for særinteressegrupper, så skal partiene komme inn. Da er det mange fageksperter i salen.

Jobb nummer én er forskjellskamp

Selv har Eidsvoll visst om at hun skulle få jobben «i et par uker».

– Det er en kjempestor ære. Også er det veldig spennende å ta over etter Inga Marte som har vært byråd i seks år. Ingen byråd fra SV har sittet så lenge, og hun har gjort en veldig viktig jobb for barn i Oslo. Jeg er rett og slett veldig glad og samtidig veldig takknemlig for Inga Marte og den jobben hun har gjort, sier Eidsvoll.

– Hva er det viktigste å ta tak i osloskolen?

– Oslo er en veldig klassedelt by, så jobb nummer én for meg blir å fortsette det arbeidet og få ned forskjellene i osloskolen. Det er det aller viktigste. Der har byrådet gjort veldig mye, men det er mye som gjenstår. Et eksempel er inntaksmodellen på videregående, hvor vi jobber med en ny for å gi et alternativ til kun karakterbasert opptak, sier hun.

Oslos nye skolebyråd er klar på at det er en krevende jobb med mange utfordringer. Osloskolen fortsetter å debatteres heftig, og avtroppende byråd Thorkildsen har måttet stå i mange stormer.

– Inga Marte har gjort en kjempejobb og har stått på for å få til endringer gjennom seks år. Hun har møtt motstand og politisk motstandere som har vært uenige, og da blir det debatt. Det er det bare å forvente. Så er dette en jobb som har ansvar for Utdanningsetaten i Oslo, landets største etat. Så det er ingen tvil om at dette er en krevende lederjobb som jeg nå har fått, sier Eidsvoll.