– Trusselen om statlig regulering har satt sinnene i kok hos mange, skrev arrangørene av tirsdagens fakkeltog i en pressemelding før demonstrasjonen for å bevare Ullevål sykehus gikk av stabelen i Oslo sentrum.

Fra Rådhusets borggård marsjerte politikere, helsearbeidere og demonstranter til Stortinget. Med seg hadde de 100 plakater med blant annet påskriften: «Nei til statlig regulering.»

– Fødefabrikk

Ifølge arrangørene skal det ha vært opp mot 1.900 engasjerte personer i toget som på et tidspunkt strakte seg fra Eidsvolls plass, via Karl Johans gate og Roald Amundsens gate til Borggården foran Oslo rådhus.

Kristin Bøhn, jordmor og tillitsvalgt på ABC-klinikken var en av dem.

Hun sier til Avisa Oslo hun og flere av de ansatte ved ABC-klinikken deltok i markeringen for å demonstrere mot at fødende mister et viktig tilbud om Ullevål blir lagt ned:

– ABC er Norges mest kjente fødeklinikk for normale fødsler, og den blir lagt ned under Aker og Rikshospitalet. Dette er en arbeidsplass der jordmødre blir til de blir pensjonister. Dersom vi blir lagt ned slutter vi alle sammen.

– Hvorfor blir ikke tilbudet det samme ved Aker?

– I prosjektet som er vedtatt er det planlagt en gigantisk fødeavdeling helt uten personlighet. Vi er ikke interessert i å jobbe på en fødefabrikk, sier hun.


Flere partier i bresjen

Fakkeltoget tirsdag ble ledet an av en tverrpolitisk frontlinje, med blant andre Jan Bøhler (SP), ordfører Marianne Borgen (SV), Ola Elvestuen (V), Carl I. Hagen (FrP), tidligere byrådsleder Michael Tetzschner (H) og Åse Kleveland bak hovedbanneret.

Der sto det «Ikke bygg Oslos sykehus for små – sikre kapasitet og trygg beredskap. Ja til utvikling av Ullevål og nei til monstersykehus på Aker og Gaustad.»


– Absurd

Høyre er det eneste i partiet i Oslo bystyre som stemte imot forslaget om å si nei til overkjøring av bystyrets behandling.

Til Avisa Oslo sier Tetzschner at han deltok i markeringen fordi han er meget skeptisk til planene som nå foreligger.

– Jeg har sett at de økonomiske forutsetningene holder ikke. Som stortingsrepresentant i forrige runde har vi ikke fått noe informasjon om dette. Når man da topper det hele med trussel om statlig reguleringsplan, så kan vi vurdere at dette er en av de største investeringene i Fastlands-Norge som har unntatt seg fullstendig politisk kontroll, både i Stortinget og Oslo bystyre.

– Jeg er her for å slå et slag for lokaldemokratiet og for at stortinget skal ta den plassen i beslutningsprosessene som stortinget skal ta når de bevilger penger, legger han til.

Også stortingsrepresentant Marian Hussein (SV) ville vise sin støtte til lokaldemokratiet ved å være med på markeringen:

– I en regjeringsplattform der de sier at tida for å overkjøre lokaldemokratiet er over, så er det absurd å måtte gå i et av de lengste togene jeg har sett for en helsesak i Oslo.

Fire krav

En lang rekke organisasjoner sto på listen over arrangørene bak markeringen, og de hadde ifølge dem selv fire krav til regjeringen:

  • At Ullevål sykehus fornyes og forblir et stort akuttsykehus med traumesenter
  • At Aker sykehus blir nytt lokalsykehus for Groruddalen
  • At Rikshospitalet opprettholdes uforandret som spesialsykehus for hele landet
  • At Gaustad sykehus videreutvikles som et moderne spesialsykehus for psykisk helsevern.

Det ble hold flere taler og appeller under tirsdagens demonstrasjon. På talerstolen sto blant andre leder i Norsk Sykepleierforbund Oslo, Bård Eirik Ruud, Fagforbundet Oslos foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Wølstad-Knudsen og leder av Redd Ullevål sykehus, Lene Haug.

Borgen: – Ikke akseptabelt

Det samme gjorde ordfører Marianne Borgen. Hun var klinkende klar i sitt budskap til regjeringen:

– Statlig regulering er ikke akseptabelt. Vi er alle opptatt av at Oslos befolkning skal ha et godt og trygt sykehustilbud. Det må regjeringen snart forstå. Derfor er det helt uakseptabelt at regjeringen allerede nå varslet at de er klare for å bruke statlig regulering, statlig makt, for å sette til side Oslo bystyres store flertall.

Hun mener regjeringen viser manglende respekt for det folkevalgte demokratiet og velgerne ved å gå imot det de har skrevet i sin egen regjeringsplattform: «Tiden for overkjøring av lokalsamfunn er over.»

– I Oslo er det ikke bare et bredt flertall i bystyret som regjeringen bør lytte til, men også sterke fagmiljøer, fagforeninger og etater. Det handler ikke bare om at vi osloborgere ikke har lyst til å overkjøres, men at vi ønsker alle innbyggerne våre et forsvarlig sykehustilbud. Da må vi bevare og utvikle Ullevål, og bygge ut Aker som lokalsykehus for hele Groruddalen, avsluttet hun.

Forsinkede planer

NRK meldte tirsdag at kommunens behandling av Gaustad-planene ligger an til å bli mellom to og tre år forsinket. Planene ligger nå på Plan- og bygningsetatens bord.

Ifølge kanalen vil Oslo bystyre trolig ikke kunne fatte et endelig vedtak før i 2023.