Kvinnen ble spyttet på, truet og slått på hånden under angrepet som skjedde søndag 22. mai. Forholdet er anmeldt, og Oslo politidistrikt bekrefter at saken blir etterforsket.

— Det skjedde helt overraskende. Hun var i ferd med å dele ut løpesedler i utkanten av demonstrasjonen da de to kvinnene gikk mot henne, spyttet henne i ansiktet og forsøkte å dytte henne, sier Maksym Nechyporuk til Nettavisen.

Det var hans kone Anna som ble angrepet. Han sto selv i spissen for markeringen som er én av mange den ukrainske forening i Norge har arrangert foran Stortinget i Oslo, siden den russiske invasjonen i Ukraina for 100 dager siden. På det meste har de samlet flere hundre deltakere. På de fredelige demonstrasjonene har det vært paroler og plakater for fred og mot den russiske aggresjonen, og den ukrainske nasjonalsangen er blitt spilt og sunget.

Forsøkte å ta fra henne plakaten

Nechyporuk sier at både han og kona ble oppskaket etter hendelsen:

— Hun forsto ikke med en gang hva som skjedde. En av kvinnene forsøkte å holde henne og ta fra henne plakaten hun holdt. Hun ble slått på hånden. Solbrillene hennes falt av og ble ødelagt, sier han.

Mens det skjedde ropte hun på hjelp, og Maksym Nechyporuk og flere av de andre som deltok i demonstrasjonene kom raskt til stedet. Det gjorde også politiet som befant seg i nærheten. De fikk kontroll på situasjonen og noterte personalia på de involverte.

Dro til legevakten

Etter hendelsen var Maksym og kona på legevakten og på politihuset for å anmelde forholdet.

— Hun fikk en hevelse på hånden, men røntgenbilde viste at det ikke var brudd, forteller han.

På plakaten hun bar på da angrepet skjedde sto det «Russland ut av Ukraina» og «Putin hands off Ukraina». På den siste var det også brukt et bilde der Vladimir Putins ansikt er klippet sammen med Josef Stalins ansikt.

Hevder å ha blitt truet

Ifølge Maksym Nechyporuk ble det også ropt trusler mot kona.

— «Dere ukrainere må dø» ble det ropt da jeg nærmet meg. Da politiet kom ropte de to kvinnene at det var de som ble angrepet, forteller han.

Nettavisen kjenner ikke identiteten til de to russisktalende kvinnene og har ikke snakket med dem og fått deres versjon av hendelsen. Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelse fra ekteparet.

— Enhet sentrum ved Oslo politidistrikt har mottatt anmeldelse i saken. Den ligger per nå hos etterforskning, opplyser politiadvokat Agnes Klem.