Deichman Bjørvika er kåret til Årets bibliotek

Biblioteksjef Knut Skansen og avdelingsdirektør hovedbibliotek, Merete Lie kunne juble etter at Deichman Bjørvika fikk prisen «Årets bibliotek 2020» tirsdag 12. januar.

Biblioteksjef Knut Skansen og avdelingsdirektør hovedbibliotek, Merete Lie kunne juble etter at Deichman Bjørvika fikk prisen «Årets bibliotek 2020» tirsdag 12. januar. Foto:

Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, er kåret til Årets bibliotek 2020.

DEL

Norsk bibliotekforening delte ut prisen i kåringen «Årets bibliotek 2020» tirsdag ettermiddag i et digitalt arrangement, sendt fra Deichmansalen i Deichman Bjørvika. Det var 100 forslag på 52 biblioteker, og juryen hadde plukket ut fem til finalen.

Det opplyser Kulturbyen Oslo, presserommet for Kulturetaten, Deichman og Munchmuseet i Oslo kommune, i en pressemelding.

Gjev pris

Deichman Bjørvika var nominert til årets bibliotek sammen med fire andre norske bibliotek: Haugesund folkebibliotek, Meieriet bibliotek i Vestvågøy, Tromsdalen bibliotek i Tromsø og Universitetsbiblioteket i Stavanger.

Vidar Lund, leder i bibliotekforeningen som deler ut prisen, sa blant annet under utdelingen at biblioteket var etterlengtet da det åpnet sommeren 2020:

– 18. juni åpnet endelig Deichman Bjørvika, det nye hovedbiblioteket i Oslo. Det var kulminasjonen på en nesten 30 års kamp for å få nye og moderne lokaler for Norges største folkebibliotek.

– Stolt og glad

Biblioteksjef Knut Skansen og avdelingsdirektør hovedbibliotek, Merete Lie, tok imot prisen.

– Jeg er takknemlig, stolt og veldig glad over at Deichman Bjørvika får landets gjeveste bibliotekpris på selveste bursdagen vår, sa Skansen.

– Dette prosjektet har tatt tid. I 2009 besluttet Oslo bystyre å velge prosjektet Diagonale, tegnet av Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo. I 2014 startet byggearbeidene – og 6 år senere sto biblioteket ferdig. Vi tror at et bibliotek først og fremst er et opplysningsprosjekt, et demokratiprosjekt og et sosialt hus som skal gjøre liv, samfunn og byer mer robuste og skape mer livsglede, la han til.

Prisen ble tirsdag 12. januar delt ut for 30. gang.

Populært bibliotek

Etter åpningen av biblioteket har mange fått oppleve det splitter nye bygget, selv med nedstenging og strengt smittevern. I løpet av de første seks månedene har 800.000 personer besøkt biblioteket.

– Responsen har vært overveldende, og vi har opplevd det vi ikke engang kunne drømme om, å drive et bibliotek, med lange køer på utsiden, hver dag, sier Merete Lie, avdelingsdirektør hovedbibliotek i Deichman i pressemeldingen.

– Og det er lånerne som avgjør hvor godt biblioteket er. Vi gleder oss til å åpne opp flere av bibliotektjenestene som vi ennå ikke har tatt i bruk, vi gleder oss til et nytt år, vårt første hele driftsår, og jeg er på vegne av alle de ansatte skikkelig glade for å ha denne gjeve prisen i ryggen når vi gyver løs på å løfte det nye hovedbiblioteket videre. En stor takk til alle medarbeiderne på hovedbiblioteket og til alle lånerne som bruker oss, dere har æren for denne prisen, legger hun til.

Deichman Biblo Tøyen ble kåret til Årets bibliotek 2017.

Deichman Stovner var nominert i 2018, og Deichman Grünerløkka i 2019.

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken