Gå til sidens hovedinnhold

– De skreik. Og vi skjønte ikke helt hva som hadde skjedd

Da Raymond Johansen lukket øynene, knyttet nevene og holdt pusten, ble det musestille i klasserommet på Karlsrud skole.

– De skreik. Og vi skjønte ikke helt hva som hadde skjedd. De skreik «vi ble skutt på». Og i trappa lå en og skreik «hvorfor ikke meg? Hvorfor ikke meg? Hvorfor ble ikke jeg skutt? Vennene mine er døde. Men jeg lever. Jeg vil ikke leve», sa Raymond Johansen (Ap) til elever på Karlsrud skole.

Både øynene til Johansen og ungdommene i klasserommet var blanke. Byrådslederen fortalte om sitt møte med Utøya-overlevende på Sundvolden hotell 22. juli 2011. En dag der Johansens og mange andres verden ble snudd på hodet.

Han var partisekretær, eller – som Johansen selv forklarte – daglig leder, for Arbeiderpartiet og var hjemme på Lindeberg da terroristen Anders Behring Breivik detonerte en bombe utenfor regjeringslokalet.

Mens han snakket med en rådgiver på telefonen, hørte han et forferdelig smell.

Johansen hørte også lyden av plater som begynte å falle ned fra taket til Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget, før rådgiveren brøt samtalen for å løpe ut sammen med andre som var på kontoret.

Snart begynte arbeidet med å få oversikt om noen av Arbeiderpartiets statsråder var drept. Det var de ikke.

Men noen timer etter, kom de første telefonene om Utøya.


Reisen mot Utøya

En av dem som ringte var daværende AUF-leder Eskil Pedersen.

– Han sa: «Raymond, Raymond – du må komme til Utøya. Det er en som flyr rundt her. Du må ringe til politiet». Også ringte jeg til politiet med en gang, og sa at det er skyting, det er alvorlig på Utøya. Dere må komme, fortalte Johansen.

Den daværende partisekretæren reiste deretter til øya ute i Tyrifjorden. Ved Sollihøgda i Bærum var det bom stopp. Johansen og reisefølget hørte et helikopter på vei mot Utøya og så mange svarte biler.

Det var vanskelig å komme seg fram, men Johansen endte til slutt opp ved Sundvolden hotell.

– Jeg var på en måte den første … voksne, offisielle personen som kom til Sundvolden. Og det som møtte meg der, vil jeg aldri glemme, sa Raymond Johansen til elevene i klasserommet.

De lysende mobiltelefonene

Johansen stoppet opp, trakk pusten, knyttet nevene og lukket øynene. Så begynte han å fortelle om møtet med de overlevende. Mennesker som hadde blitt plukket opp fra det kalde vannet ute i Tyrifjorden og fraktet til hotellet med buss.

– Det var jo barn, sa Raymond Johansen, og trakk pusten på nytt.

Et av de vondeste minnene Johansen hentet fram, var en gåtur med en far, som ventet på barnet sitt. Busslast etter busslast kom.

– Og han venta. Men sønnen kom aldri – i likhet med mange andre, sa Ap-politikeren om tragedien som viste seg å være langt verre enn noen som hadde forestilt seg.

Ute på Utøya lå døde ungdommer. Mobiltelefonene deres lyste.

– Og man så at det var fra mamma og pappa, sa Raymond Johansen til elevene ved Karlsrud skole.

Trodde ting skulle bli bedre

69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. Åtte personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet.

Terrorangrepet ble utført av Anders Behring Breivik, som prøvde å rettferdiggjøre drapene med sitt høyreekstremistiske tankegods og hat mot innvandring.

Og Raymond Johansen innrømte at han hadde vært naiv. Ap-politikeren fortalte at i tiden der Norge gikk i rosetog og klemte hverandre, så trodde han at alt skulle bli bra.

– Jeg trodde at det som var av hatefulle ytringer skulle reduseres. For det flomma opp på nett før 22. juli. Jeg tenkte: Nå ser vi hva hatefulle ytringer kan lede til av handlinger, så vil ytringene reduseres. Men erfaringen er at det har blitt verre, medga byrådslederen foran ungdommer på samme alder som mange av dem som døde i 2011.

– Handlingene til terroristen startet jo med en holdning. En mening som han fikk på nett, understreket Raymond Johansen om angrepet på AUF og Arbeiderpartiet.

Les også

De fleste av oss tenker sjelden på terrorangrepene

– Sterkt å høre på

Anledningen til Raymond Johansens besøk på Karlsrud skole var at Oslo-skolene denne uka markerte at det har gått ti år siden 22. juli 2011.

– Det er jo sterkt å høre på, sier Christoffer Bøhler Trygg (14) til Avisa Oslo etter å ha hørt på Raymond Johansens fortelling.

Niendeklassingen og resten av Karlsrud skole har i det siste hatt undervisning med utgangspunkt i undervisningsplattformen til 22. juli-senteret.

De har lært om de faktiske hendelsene den 22. juli og tiden som fulgte. En annen dimensjon har vært terroristen Anders Behring Breiviks tankegods, hvordan ord kan bli til handling og faren ved å oppsøke ekkokammer på internett.

De har også sett på videoer der overlevende har fortalt sine historier.

Glade for at å vite mer

Sidar Mir Güler (13) og Bøhler Trygg forklarer at de var henholdsvis to og tre år gamle da terroren rammet Utøya, AUF og Oslo.

De husker ingenting av det. Men eldre slektninger har fortalt om det som hendte. Güler husker veldig godt at faren hans fortalte at han hørte selve smellet fra bomben som gikk av utenfor regjeringskvartalet.

– Han sa det smalt skikkelig, forteller Güler, før Bøhler Trygg forteller at hans da elleve år gamle bror hørte det samme smellet.

Güler forklarer også at de nå vet mer om årsakene til 22. juli. Han og Bøhler Trygg synes det er viktig at man snakker sammen, ikke isolerer seg og holder seg unna folk.

– Da kan tankene bli spesielle. Man får ikke høre andres syn på saken, sier Christoffer Bøhler Trygg.

– Det er viktig å være forsiktig på internett, konstaterer Sidar Mir Güler.

Les også

Ordførerens klare beskjed til Oslo-folk: – Vi har ikke tatt kampen. Den må vi ta

Byrådsleder Raymond Johansen var på sin side veldig imponert over arbeidet elevene og lærerne på Karlsrud skole hadde lagt ned.

Dette i form av å snakke om røttene til høyreekstremisme, viktigheten av respekt og toleranse for andre mennesker.

– Jeg tror det er veldig, veldig viktig. Det har vært en berøringsangst med hensyn til 22. juli. Når Oslo-skolen går foran i landet med å ta 22. juli inn i undervisningen, så er det ekstremt viktig, sier Johansen til Avisa Oslo.

Les også

Utøya, gutteklubben og rusreform. Nå vil Kamzy (33) ta kampen for Groruddalen: – Jeg tror en del lar seg provosere

Les også

Raymond Johansen: – Det er avskyelig

Les også

Høyreekstrem trend bekymrer PST-sjefen – ti år etter Utøya

Kommentarer til denne saken