Gå til sidens hovedinnhold

– De har heldigvis ikke ødelagt Frognerbadet

Jan Erik Vold | «Vet Oslo byråd hva en spade er?» | Fra albumet «Sannheten om trikken er at den brenner» (Hot Club Records, 1990)

Tidenes Oslo-låt – plass 26

TIDENES OSLOLÅT – NUMMER 26: – «Vet Oslo byråd hva en spade er?» ble utløst av en konkret sak, sier Jan Erik Vold på telefon fra Skåne i Sverige.

Han høres på en prikk ut som Jan Erik Vold.

– Byrådet, under Michael Tetzschner, ville «spare skattepenger for Oslos innbyggere», og foreslo å legge ned Geitmyra Skolehage og feriekolonien på Hudøy. På det skulle man spare én million kroner – en latterlig liten sum. De ville stjæle fra unga!

Han fortsetter:

– Koloniene og hagene var et flott tilbud for oss som vokste opp i byen og ikke hadde noe sted på landet eller ved vannet å dra til om somrene. Der kunne vi blant annet lære oss å bruke en spade, som er et redskap man kan stikke i jorden.

Hvilken låt er den beste som finnes om byen vår?

Hvilken sang, hvilket stykke musikk, er det som fanger og formidler følelsen av Oslo best?

Dette spørsmålet skal vi i Avisa Oslo avgjøre én gang for alle.

Vi har kranglet oss frem til en liste på totalt 50 Oslo-sanger av det mest umistelige slaget. Ved hjelp av leserne våre skar vi ned utvalget til 30 sanger, og i tida framover vil vi daglig presentere låtene – fra plass 30 og fram til vi har kåret «Tidenes Oslo-låt».

Vold er, ikke uventet, ikke hundre prosent fornøyd med disposisjonene som er blitt gjort i hovedstaden i årene etter 1990 heller.

– Holmenkollbakken er ødelagt. Nattoget til Stockholm går ikke lenger. Munch-museet er helt forferdelig. Det står på skråss! Munch var en stolt mann som aldri sto på skråss! En kamerat fortalte meg at det nå koster 350 kroner å komme inn på Bislett Bad (nå i privat eie – journ.anm).

Han tar seg i det:

– De har heldigvis ikke ødelagt Frognerbadet.

«Vet Oslo byråd hva en spade er?» er en sløy blues, komponert av jazz-trombonisten Melba Liston.

– Husker du vokaltrioen Lambert, Hendricks & Ross? Jeg hørte den først på en plate med dem.

Vold er på sitt mest dryppende infame i innspillingen, og det er en ung Knut Reiersrud som spiller gitar bak ham. Terje Venaas trakterer bass, og nylig avdøde Jon Christensen slår trommer. Volds mangeårige musikalske partner Egil Kapstad, som døde i 2017, er pianist.

Hør låta her:

Albumet låten er hentet fra, «Sannheten om trikken er at den brenner», ble utgitt av Jon Larsen på hans Hot Club Records i 1990.

– Larsen er mannen som brakte tilbake Django (Reinhardt)-jazzen tilbake til Norge, ivrer Vold.

I senere år har amatørgeologen og mangtsysleren Larsen forsket på mikrometeoritter: Støvpartikler som har falt til jorden fra verdensrommet, uten å brenne opp på vei ned. I 2015 ble de første «norske» mikrometeorittene verifisert ved Imperial College i London.

Vold:

– Larsen er et geni! Vårt geni! Han klarte det NASA ikke klarte! Norsk Kulturråds ærespris!

Uheldige disposisjoner til tross – Vold gleder seg til å kunne returnere til en gjenåpnet fødeby med det aller første.

– Jeg har levd sammen med min kone i Stockholm i 50 år, men jeg har aldri flyttet fra Oslo. Jeg betaler skatt til Oslo, jeg bor på Majorstua og jeg følger med, full av sorg!

Les også

– Den opprinnelige innspillingen er den aller fineste

Les også

– Vi kunne velge fra øverste hylle i produksjonen hans

Les også

– Han har gitt oss og byen så mye trøst. Nå er det vårt ansvar å trøste ham

Kommentarer til denne saken