– Å sørge for at alle hjulene i maskineriet fungerer slik at vi når de målene vi setter oss, at det ikke bare blir preik, det er noe jeg har lyst til å være med på, sier Andreas Halse til Dagsavisen.

Det har lenge vært spekulert i hvem som skal erstatte nåværende gruppeleder og leder av finansutvalget, Frode Jacobsen (Ap). Jacobsen forsvinner nå inn på Stortinget som fast møtende vara for statsminister Jonas Gahr Støre.

Halse har takket ja til å overta jobben til Jacobsen, skriver avisen.

– Jeg skal også sørge for at alle de tingene folk er opptatt av, både partimedlemmer og vanlige folk, blir formidlet til byrådet og gjøre et ærlig forsøk på å løse de problemene folk har, sier Halse.

44-åringen får dermed ansvaret for at byrådet får flertall for sine saker i bystyret, forhandle fram budsjetter og for å snekre sammen kompromisser med andre partier.

– Mye vi bør gjøre noe med

Halse bor på Vålerenga, og har vært heltidspolitiker i Oslo rådhus i ti år. Fram til nå har han vært fraksjonsleder i miljø- og samferdselsutvalget i Oslo bystyre og nestleder i gruppa bak Frode Jacobsen.

Halse sier til Avisa Oslo at kjernen i oppdraget han nå har fått, er å bidra til at det gode samarbeidet mellom de tre byrådspartiene, Arbeiderpartiet, SV og MDG, og Rødt fortsetter.

– Vi har et godt samarbeid om å utjevne forskjellene i Oslo, kutte klimautslipp og bygge ut velferden. Selvsagt blir det uenigheter, men min erfaring er at vi alltid klarer å løse dem, sier han, og legger til:

– For meg når jeg går rundt i byen og ser det vi har vært med på å få til, så blir jeg ganske stolt. Men jeg ser også mye vi bør gjøre noe med.

Halse ramser opp eksempler:

– Vi har fortsatt et stort etterslep på idrettsanlegg i denne byen – det er unger som står i kø for å få drive med idrett. Akkurat nå har vi stor ledighet etter pandemien, så vi må sørge for at folk har en jobb og gå til. I tillegg skal Oslo ta sin del av ansvaret for kutte klimagassutslippene. Selv om vi er på riktig vei, så er det masse som gjenstår.

– Oslovennlig regjering

– Nå får dere kanskje litt drahjelp av en rødgrønn regjering også. Men er du bekymret for at Senterpartiet skal være en bremsekloss i for eksempel klima- eller samferdselspolitikken?

Nei, hvis du leser plattformen regjeringen styrer på, så står for eksempel at de skal gi mer penger til kollektivtrafikk i de store byene. Det er et eksempel på at denne regjeringen kommer til å være en oslovennlig regjering, sier Halse.

Han mener at viktigste en regjering gjør, er å gi byrådet handlefrihet til å løse oppgavene slik det passer best for folk i Oslo.

– Det er også i Senterpartiets ånd. Og det å ha en regjering som er interessert i at vi skal lykkes, er en god ting. Det mener jeg vi har – til forskjell fra hvordan noen av de tidligere stortingsrepresentantene, som jevnlig har gått til angrep på Oslo og politikken vi fører her.

– Hva tror du blir spesielt vanskelig?

– Om et par år kommer eldrebølgen til å treffe Oslo. Det betyr at vi må bygge ut eldreomsorgen og antallet sykehjemsplasser – og modernisere sykehjemmene vi har. Det er en stor oppgave i velferden. Og så er det en stor oppgave å kutte klimagassutslipp, og få til rensing på Klemetsrud. Den aller vanskeligste utfordringen er hva vi gjør med tungtransporten, som fortsatt slipper ut masse klimagasser – det er en stor utfordring å få redusert.

Formelt valg på mandag

Formelt er det bystyregruppa til Oslo Ap som fordeler de ulike vervene, men det er ingen motkandidater mot Halse. Valget vil skje på mandag klokken 16.30. Partiet må også velge ny varaordfører etter Kamzy Gunaratnam og noen må ta over Halses verv som fraksjonsleder i samferdsels- og miljøutvalget. Hvem det blir er ikke avklart ennå, sier Halse.

– Valgkomiteens innstilling kommer søndag kveld. Jeg er jo ikke formelt valgt ennå, men valgkomiteen har spurt meg og jeg har takket ja.

Avisa Oslo oppdaterer saken ...