Gå til sidens hovedinnhold

Dagens politikk gir dessverre ikke en grønnere by

Byen trenger trær!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære alle dere med politisk og økonomisk makt i byen min:

Ja, for det er byen MIN. (Og sikkert også din, du som leser avisen eller du, som er adressaten her.) Men det er helt klart mest byen til alle oss hundretusener av beboere som ikke sitter med noe makt. Jeg elsker denne byen. Jeg elsker de mange trærne. Og en stor andel av trærne som står rundt i denne herlige byen, sto her allerede da mine beste- og oldeforeldre spaserte i byens gater med stokk og knappestøvler.

Nå raseres det i nabolagene våre. I mitt nabolag blir alle trærne langs nedre del av Hoffsveien fjernet for å lage sykkelvei - dette uten at det engang var nevnt i nabovarselet! Hvordan kan det være så enkelt å fjerne disse og andre bytrær, og samtidig ødelegge gode bomiljøer, når dere burde vite så altfor godt at det tar nye generasjoner før nyplantingen eventuelt blir av noe særlig størrelse? Hvor krevende er det ikke for bytrærne å finne plass til røttene sine, finne vann mellom asfalt og brostein!

Les også

Vil flytte trikkestoppet noen hundre meter. Det kan koste over en milliard

Men disse trærne som står her nå, de har kjempet seg til plass og vann gjennom årtier. Når dere har jevnet alt med jorden og asfaltert enda mer, hvor stor sannsynlighet er det for at vi skal få friske og sunne trær etterpå? Hvor lenge skal vi da måtte vente på skygge eller store grønne kroner. Disse kjempene som hjelper til med å rense luften og produsere oksygen, gir ly til fugler, ekorn og byens ville dyr? Og i tillegg gjerne drikker vann som ellers ville oversvømt kjellerne våre?

Les også

Ragnhild rister på hodet av 26-millionersprosjektet: – Dette er tullete mye penger rett ut vinduet

Nå planlegger dere for høyhus på mer enn 16 etasjer her på Skøyen. Og dere kapper altså ned trær for fote for å lage «grønne» sykkelveier. Det hugges trær over hele byen, både ett og ett, og hele alléer i ett jafs. Det felles trær og graves opp og settes opp reklameskilt med «grønne» illustrasjoner. På bildene ser vi friserte trær og skjønn beplantning, vakre mennesker på en midtsommerdag. Virkeligheten som senere åpenbarer seg er jo - i ærlighetens navn - mer asfalt, grå stein, lange skygger som kaster seg utover omgivelsene på vinterstid, betongørken og ugjestmilde plasser med kalde vinddrag rundt hvert hushjørne.

Hvem er det dere tenker at skal vokse opp og trives i denne byen? Trist er jo også at nye generasjoner blir avspist med stadig dårligere oppvekstmiljøer i, og mellom, firkantede kasser. Til slutt er standarden senket i en slik grad at man ikke vet bedre. Jeg har for eksempel hørt nye innflyttere på Ensjø beskrive området som «idyllisk». Det er da nødt til å være snakk om menneskene, mer enn bomiljøet? Men er det egentlig så naturlig å ha et ønske om å bli bedre kjent med denne naboen, når hen ser rett inn på deg i både soverom og stue, om du ikke trekker for gardinene og stenger ute både nabo og eget utsyn?

Les også

Foreldre krever ungdomsskole på Hoff: – Absurd at det skal ta ytterligere åtte år

Vi mennesker (og kanskje særlig vi uavhengige nordmenn?) trenger litt luft mellom oss for å trives, litt himmel over oss, litt grønt å hvile øynene på. Det gjør oss til bedre mennesker, mer tålmodige og balanserte. Det er rett og slett sunt for oss alle med grønt også i byen. Det er heller ikke særlig tvil om at både gjennomsnittstemperaturen og nedbørsmengden vil øke. Vi kommer til å trenge all den skyggen, stabiliseringen av jorden og vannoppsamlingen vi kan få…

Vi ber om at det utarbeides retningslinjer for sterkere vern av trærne i byen utenom Marka. Dagens politikk gir dessverre ikke en grønnere by. Oslos trær og grønne områder er under stadig press – nå er det på tide med bedre vern!

Kommentarer til denne saken