Fredag var det lange køer utenfor flere Vinmonopol i Oslo. På Grünerløkka strakk køen seg følere hundre meter ned mot Akerselva og på Nordstrand gikk køen på Lambertseter senter utenfor senterets dører.

Rekord 15. mai

Lørdag morgen kunne pressekontakt Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet fortelle at fredag 14. mai ble det satt salgsrekord i 2021, med 1.056.000 solgte liter, fordelt på 330.000 kunder, på landsbasis.

Også lørdag var det køer utenfor flere Vinmonopol i hovedstaden, men trykket var ikke like stort som på fredagen. Det kan også Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, se av tallene tirsdag 19. mai.

– Salget før 17. mai i år er ikke direkte sammenlignbart med fjoråret fordi kalenderen ser litt annerledes ut i år. I år kom Kristi himmelfartsdag uken før 17. mai, og nasjonaldagen havnet på en mandag, dermed lå mye til rette for muligheten til å ta seg en langhelg, og det tror jeg mange har gjort, sier han.

– Samtidig falt den siste salgsdagen før nasjonaldagen i år som i fjor på en lørdag, og med det at varemengdene flytter seg etter hvordan kalenderen ser ut fra år til år i bakhodet ser vi at salget før 17. mai økte på landsbasis i år, men at det ikke er tilfelle for Oslo, sier han.

Han understreker at det vanligvis er tre salgstopper i mai, Kristi Himmelfart, 17. mai og pinse, og at i 2021 har to av disse vært utslagsgivende for salget i uke 19, forrige uke.

Nedgang i Oslo

På landsbasis hadde Vinmonopolet en økning på ni prosent fra lørdag 16. mai i fjor til lørdag 15. mai i år. I Oslo var det derimot en nedgang på tre prosent. Det man imidlertid ser er at det lørdag var betydelige differensieringer mellom polene i de ulike bydelene.

– Noen solgte mer og noen solgte mindre denne lørdagen sammenlignet med fjoråret. Butikken på Steen og Strøm økt mest på denne dagen isolert, med en vekst på 35 prosent. Majorstua, Vinderen, Frogner og Manglerud hadde også en økning, mens det var Ullevaal stadion som hadde den største nedgangen (42 prosent). Nedgang var det også på Aker Brygge, Grünerløkka og Hasle Torg, sier han.

  • Se den elleville køen på Grünerløkka fredag 15. mai!

Langhelg på hytta

Nordahl tror det at det i år var mulig å ta seg én fridag og få en liten «miniferie» kan ha hatt noe å si for nedgangen i Oslo.

– Når vi ser på hvilke butikker som har hatt nedgang ser vi at det også er her mange eier hytte og ferieboliger, og vi kan kanskje anta at mange har tatt en tur ut av byen denne helgen. Det var nedgang også i Asker og Bærum, mens i typiske hytteområder som Hovden i Bykle kommune og Bagn i Sør-Aurdal var øking størst denne lørdagen, med en økning på henholdsvis 198 prosent og 131 prosent, forteller han.

Økning var det også på Vinmonopolet Brokelandsheia lans E18 mot Sørlandet og i Uvdal og på Beitostølen.

– Det er en liste som tydelig indikerer at mange har tatt langhelga på hyttene, sier Nordahl.

Planla innkjøpene

Han trekker også frem at Vinmonopolet for halvannen uke siden gikk ut og ba kundene planlegge innkjøpene og handle tidligere i uken, for å unngå lange køer og trengsel. Den oppfordringen var det mange som tok.

– Der ser vi på tallene i dagene før Kristi himmelfartsdag, sier han.

Rundt 10. juni vil Vinmonopolet ha tallene på hvordan mai 2021 har vært sammenlignet med i fjor, da tallene for pinsen også er med.