192 centimeter fordelt på 130 kilo. Det er en grunn til at Oskar Marvik går under tilnavnet «Tåsenplogen».

– Jeg er født og oppvokst på Tåsen. Så var det noen år siden, da jeg var junior, at Fritz (treneren) synes jeg hadde et voldsomt press på brytematta. Vet ikke om jeg skal skryte det på meg, men folk sier også at jeg har bred rygg, forteller han.

I bakgrunn ler lagkameratene godt av Marviks kommentar. De liker navnet som har fulgt 25-åringen noen år nå.

Oslo-mannen er nå i sitt livs form – og det passer godt. 2. oktober går startskuddet for bryte-VM i Nye Jordal Amfi. Han lanseres som en av medaljekandidatene i tungvektsklassen, der utøverne kan veie opptil 0,13 tonn.

– Det er en spent følelse. Du vet ikke helt hva som kommer når det er VM på hjemmebane, men det er en drøm. Det gjør at vi kan vise brytesporten fra sin beste side til det norske folk. Det er veldig moro at venner, familie og nære kan komme og se på, sier plogen fra Tåsen til Avisa Oslo.

Besvimte på vei til butikken

Skrur man tiden ti måneder tilbake, var derimot situasjonen en helt annen. Marvik og lagkameratene hadde dratt til Ungarn for å få internasjonal motstand. Fokuset var rettet mot OL-kvalifiseringen i midten av mars.

Marvik hadde levd i et knallhardt smittevernregime for å unngå å bli koronasmittet. Han visste det kunne knuse den store drømmen om å representere Norge i de olympiske lekene.

Men det var ikke nok å ta alle forholdsregler.

– Det var egentlig litt dramatisk hele opplevelsen. Jeg var på vei til butikken og svimte av, rett og slett. Jeg falt på en benk og var borte i noen sekunder. Jeg lurte på om diabetesen eller blodtrykket hadde begynt å ta meg i en alt for ung alder. Jeg er jo en tung mann, sier han.

– Jeg ringte broren min som er lege. Da jeg også fortalte hvilke andre plager jeg hadde, sa han at dette er typiske symptomer for korona. Han ville jeg skulle teste meg umiddelbart.

Mistet OL-billetten

Fasiten var klar: Koronasmitte og umiddelbar isolasjon. OL-kvalifiseringen var det bare å se langt etter.

– Det var et ordentlig kaosopplegg. Det var et fengsel, følte jeg. For en mann som også følte at han var uskyldig, var det ekstra, ekstra vondt. Når du har korona må du isolere deg og følge reglene. Helsemessig er det heller ikke forsvarlig å tenke noe annet enn å bli frisk igjen, sier han.

Marvik fikk en ny sjanse i OL-kvaliken i mai, men han hadde mistet for mye trening. Det gjaldt også flere smittede lagkamerater. Ingen fra den norske troppen var å se i sommerens Tokyo-OL.

– Vi mistet mye trening og konkurranser. Det var første gang i livet mitt som trener at jeg følte at jeg ikke hadde kontroll på situasjonen. Det var veldig frustrerende. En ting er å mislykkes, men det å stå og lage et treningsprogram – for så å klø seg i hodet og tenke: «Hva gjør jeg nå?». Det var en helt ny opplevelse, sier Fritz Aanes, Norges landslagstrener.

Saken fortsetter under bildet.

Tåsen-feber i Jordal Amfi

Nå har både treneren og lagkamerater stor tro på «Tåsenplogen». Aanes mener Marvik har «stanget i grusen» i noen år, men at han nå har muligheten til å virkelig slå gjennom på seniornivå.

– Det viser bare forrige helgs turnering. Da slo han to stykker som deltok i OL – og slo fjorårets europamester i finalen. Han har nivået inne, så må det selvsagt klaffe, sier han.

Groruddøl, OL-medaljevinner og veteran, Stig-André Berge, har også stor tro på lagkompisen.

– Det er ikke noe tvil om at han går inn i dette mesterskapet bedre enn noen gang. Han har vist at han virkelig kan regnes med i 130-kilosklassen. Oskar er definitivt en medaljekandidat, poengterer Berge.

8.–9. oktober får man svaret. Det er da Marvik skal i ilden i mesterskapet. Da med familie og venner på tribunen.

– Tar jeg medalje, som er målet, skal trenerne og jeg gi hverandre en stor klapp på skulderen. Blir det tatt medalje av noen på laget, er også målet oppnådd, føler jeg.

– Karpe har en sang som heter Toyotaen til Magdi. Der sier de at «lyden er på Tåsen». Den er garantert på Jordal Amfi også, sier Marvik og ler.

Les også

Bak denne døren på Majorstuen holder noen av verdens beste utøvere til