Som første lag noensinne i Norge innførte Lyn 1896 for noen uker siden en helt unik økonomisk modell for videre satsing.

Vestkantklubben har gjennom en folkefinansiering gjort det mulig for alle med forkjærlighet for Lyn å eie en del av klubben. Supporterne skal eie 51 prosent av klubben, noe som betyr at ingen rikinger kan kjøpe opp majoriteten av aksjene og overta kontrollen. Uansett hvor mye man eier skal man ha like stor makt til å påvirke beslutninger i klubben.

Dette er en kjent modell fra flere tyske storklubber, men det er aldri blitt gjort før i Norge, slik blant annet Aftenposten har omtalt.

På bare én uke var det hårete målet på over ti millioner kroner nådd – fordelt på flere tusen aksjeeiere.

– Hele initiativet er veldig kult, synes jeg. Det er en historisk begivenhet. Det har ikke skjedd noe sånt i norsk fotball. Det er fotballen tilbake til folket, sa Bjørn Gohn Jønsberg, daglig leder i klubben, til Avisa Oslo.

undefined

Investerte i moderklubben

På listen over aksjeeiere finner man blant annet et kjent navn. Erik Botheim vokste opp i Lyn-land. Allerede i 2015, kun 15 år gammel, debuterte han for den tidligere stormakten.

– Jeg har sett at det er en ny bevegelse i klubben. Det er kult. Lyn er klubben min, så det gjør jeg med glede, forteller Botheim til Avisa Oslo på spørsmål om hvorfor han ønsket å investere i klubben.

Nå er Botheim blant de heteste spillerne i Eliteserien. Før denne sesongen meldte han overgang til regjerende mester Bodø/Glimt. På ni seriekamper står spissen med småpene seks scoringer. Søndag var han med da nordlendingene spilte 1–1 mot Vålerenga på Intility Arena.

– Jeg har vokst opp der og hadde mine barnefotballår i klubben. Det var på sin plass. Lyn betyr veldig mye for meg, sier han.

– Hvor mye penger har du investert?

– Vi trenger ikke å gå inn på noen sum. Det er det at jeg støtter klubben som betyr noe. Det hadde vært kult å ha fått opp Lyn i Eliteserien. Det er nok en lang vei å gå, men de jobber godt i hvert fall, poengterer han.

Her er Botheim fra tiden i Lyn. Han spilte i klubben til 2016 – før turen gikk videre til Rosenborg.

Slik skal klubben komme til Eliteserien

Daglig leder Bjørn Gohn Jønsberg er overbevist om at supporterne vil få en helt unik identitetsfølelse av å kunne bli medeiere i favorittklubben. Gjennom en tydelig plan skal Lyn samtidig ta store steg sportslig.

– For spillerutviklingen ser vi at vi trenger mer kapital for å nærme oss de beste på feltet. Dette er ikke penger som skal brukes på nye spillere, det viktigste er å bygge klubben og organisasjonen, har Jønsberg uttalt.

Om fire år skal man etter planen være blant de seks beste lagene i Obos-ligaen. Håpet er å spille i Eliteserien innen 2026/2027-sesongen. Og det skal skje på Lyns premisser.

I dag er 30 prosent av A-lagstroppen egenutviklede spillere. Her har juniorakademiet spilt en stor rolle, noe det skal fortsette å gjøre. Klubben skal ikke kjøpe seg til suksess, men ta steg for steg ved å utvikle sine egne spillere.

Kaosklubben Lyn

På begynnelsen av 2000-tallet var Lyn en toppklubb i Norge. Klubben fra Oslo vest kunne skimte med flere pallplasseringer i Eliteserien. I 2004 spilte de seg også helt til cupfinalen, men gikk tapende ut mot Brann.

Den gang var det finansmannen og tidligere Smart Club-gründer Atle Brynestad som hadde eierandelene i klubben. Da han solgte seg ut i 2008, begynte de økonomiske problemene for fullt.

Til tross for lukrative spillersalg som John Obi Mikel til Chelsea, Odion Ighalo og Jo Inge Berget til Udinese og Chinedu Obasi til Hoffenheim, gikk klubben fortsatt dundrende i minus.

Samtidig gikk de sportslige resultatene nedover. I 2009 rykket klubben ned fra Eliteserien. Året etter meldte klubben seg konkurs.

Laget ble overført innad til breddeavdelingen, slik at Lyn i 2011 spilte i 4. divisjon. Siden den gang har de gradvis tatt steg, og i dag er A-laget i 3. divisjon.