En 30 år gammel kvinne er dømt for vold mot en vekter etter at hun 26. juni 2018 ble tatt i billettkontroll på Stortinget T-banestasjon.

Kvinnen spyttet på vekteren, før hun slo ham flere ganger i ansiktet og rev opp T-skjorten hans.

Hun er også dømt for å ha dyttet og spyttet på to politibetjenter i forbindelse med en pågripelse på Bjerke 9. mars 2020.

Kvinnen møtte i Oslo tingrett 9. – 11. mai, og erkjente seg skyldig etter tiltalen. Hun ble dømt til 50 dagers fengsel.

Sa hun fikk angstanfall

I rettssalen husket kvinnen lite av hendelsen på Stortinget T-banestasjon, og retten har derfor lagt vekt på forklaringen til vitnet som ledet billettkontrollen.

Da kvinnen ble stoppet uten gyldig billett, skal hun ifølge vitnet ha forsøkt å stikke av. Hun slo den ene billettkontrolløren, før de fikk kontroll på henne. Etter basketaket la de henne i bakken.

I retten forklarte kvinnen at hun «fikk et angstanfall fordi det var mange billettkontrollører rundt henne».

I dommen heter det at dette er uten betydning for spørsmålet om straffskyld, fordi at «selv om årsaken til at hun ville unndra seg kontrollen var angst, var handlemåten forsettlig».

Dyttet og spyttet på politiet

Bakgrunnen for hendelsen på Bjerke 9. mars 2020 var etter melding om potensiell vold i en leilighet.

Da politiet kom til stedet forsøkte kvinnen å løpe ut av leiligheten, og dyttet dermed en av politibetjentene. Hun har selv forklart at hun gjorde dette fordi hun fikk angstanfall, men retten mener at det er uten betydning for straffespørsmålet.

På vei ut av leiligheten ble hun stoppet av politibetjent nummer to, som hun da endte i basketak med – og som hun spyttet på.

Tiltalt for vold mot to kvinner

I dommen kommer det frem at saken har rukket å bli gammel før den endte i retten. Dette skyldes blant annet at politiet ved flere anledninger har mislyktes i å stevne kvinnen, samt at de har ventet på en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Den konkluderer med at kvinnen var psykisk utviklingshemmet i lettere grad på handlingstidspunktene. Hun har tidligere begått voldslovbrudd.

30-åringen er også tiltalt for å ha sparket og slått to kvinner i ansiktet med knyttet neve. Hendelsen skal ha skjedd 17. november 2020 like før midnatt på en adresse på Manglerud. I retten ble det besluttet at denne delen av tiltalen skilles ut til særskilt forhandling og pådømmelse.

Les også

Tiril (24) er gamer – blir truet med drap og voldtekt når hun spiller