Farukh Qureshi, bystyrerepresentant for Ap, husker 12. mai 2020 godt. Natten i forveien hadde han vært på vakt som fengselsbetjent. Da han våknet, lyset meldingene mot ham på Facebook Messenger:

«Fortell meg adressen din skal jeg komme og skike deg rett opp i pakk trinet ditt», sto det.

«Stemmer det at du bor i NN (Qureshis adresse, journ.anm.) pakkjævel», het det videre fra avsenderen, en 40 år gammel oslomann.

– Det gjorde inntrykk i den forstand at jeg tenkte at «nå holder det», sier Qureshi til Avisa Oslo.

Uttalte seg om SIAN

Qureshi forteller at bakgrunnen for meldingene, var at han hadde uttalt seg i forbindelse med en demonstrasjon i regi av den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

– Jeg er ikke fremmed for å motta hets, både i kommentarfeltene og private meldinger. Det var likevel litt overraskende at jeg mottok disse, etter at jeg hadde skrevet et saklig innlegg på Facebook i tilknytning SIAN-demonstrasjonen. Jeg skrev noe om at vi sto for det motsatte. Det endte altså med at denne personen valgte å sende meldinger, sier han.

Selv om det altså ikke er første gangen at Ap-politikeren mottar hets på nett, valgte han nå å anmelde saken til politiet.

– Jeg bestemte meg for at nok var nok, at dette innfinner jeg meg ikke med, sier Qureshi.

Den 40 år gamle mannen som sendte ham meldingene, er nå satt under tiltale for «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred». Han må møte i Oslo tingrett 14. mars.

Qureshi er glad for at politiet har tatt saken på alvor.

– Min påstand er at den offentlige debatten har blitt så polarisert, at det koster krefter å delta i den. Da er det bra at personer som krysser noen tydelige grenser, blir ansvarliggjort for sine handlinger, sier han.

«Den pedofile profeten»

Mannen er ikke bare tiltalt for å ha sendt Qureshi meldinger. Ifølge påtalemyndigheten skal han også ha kommet med en rekke utfall på nettet mot Sarah Zahid, samfunnsdebattant og Venstre-politiker.

Blant annet skal han ha kommentert følgende på innlegg Zahid la ut på Facebook-siden sin:

«Allah Allah Allah, barneknulleren Muhammed i munnen inshalla. Den pedofile profeten Muhammed halamma allah allah».

Videre skal han ha lenket til Facebook-grupper som «NorExit» og «Folkeavstemning mot Islam», og skrevet:

«Ja, slik hadde denne såkaldte Nordmannen Sarah Zaid endt opp hadde hun bod hjemme i rævhølistad».

– Det var veldig ubehagelig, spesielt fordi han skrev på min private Facebook-side, sier Zahid til Avisa Oslo.

– Veldig stort problem

I alt skal mannen ha kommentert innleggene hennes ved 12 tilfeller. Han skal også ha lagt igjen en kommentar på et bilde av Zahid og tre av vennene hennes, der han skrev:

«Allah, allah, allah, se så deilig det er å komme til Norge å få gratis».

Zahid forklarer at meldingene kom i en periode der hun sa sin mening om en del betente temaer.

Hun sitter i den regjeringsopprettede Ytringsfrihetskommisjonen, og sier at folk med minoritetsbakgrunn ofte utsettes for lignende hets, som hun i dette tilfellet valgte å anmelde.

Erfaringen hennes er at mange trues til taushet.

– Når vi ytrer oss blir vi ofte møtt med denne typen reaksjoner. Det er i seg selv et veldig stort problem, sier Zahid.

Mannen er også tiltalt for å ha sendt meldinger til en kvinne i Stavanger. Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å komme i kontakt med henne.

Vært i rettssak tidligere

Det er for øvrig ikke første gangen at 40-åringen må møte i retten for meldinger han har skrevet på Facebook. Tilbake i 2016 sto han tiltalt for hatefulle ytringer mot NRK-profilen Haddy N'jie.

Blant annet hadde han kalt henne «motbydelige halvape» på Facebook. Politiet besluttet selv å etterforske saken etter at N'jie publiserte meldingene på Facebook.

Oslo tingrett endte opp med å dømme mannen til 30 dagers betinget fengsel med to års prøvetid, skrev NRK i mai 2016.

Det er uklart hvordan 40-åringen stiller seg til den nye tiltalen. Hans forsvarer, advokat Lars Leversen, var opptatt i en annen rettssak torsdag ettermiddag og utilgjengelig for kommentar.