– Jeg synes det er veldig stort. Det kommer til å føre til en utrolig viktig avstigmatisering og vi er nærmere å avslutte en straffepraksis som har virket fullstendig mot sin hensikt.

Det sier Foreningen for human narkotikapolitikks leder Arild Knutsen til Avisa Oslo. Uttalelsen kommer rett etter at et bredt flertall i Oslos bystyre stemte for å innføre en lokal rusreform i Oslo.

Grepet innebærer at kommunen skal jobbe opp mot Oslo-politiet for at bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk ikke skal straffes, men bli møtt med alternative reaksjonsformer, rådgivning og helsehjelp.

Knutsen tar ordene «utrolig rørende» i bruk når han omtaler de mange bystyrepolitikerne som talte for reform.

– Det er et trykk nedenfra mot Stortinget, som viser at vi må få en skikkelig rusreform. Det viktigste med dette her er det politiske signalet fra hovedstadens politikere, sier han til Avisa Oslo.

Trakk paralleller til homokampen

Begge regjeringspartier har stemt mot en rusreform, slik foreslått i Oslo, nasjonalt.

I bystyret talte både Morten Edvardsen (Sp) og flere Ap-politikere for å gjennomføre reformen lokalt, og Foreningen for human narkotikapolitikks leder lot seg særlig bevege av Jon Reidar Øyans flammende innlegg. Lederen for Aps homonettverk trakk paralleller mellom de homofiles kamp for rettigheter og det mange rusavhengige kjemper for nå.

– Å måtte juge om sine aktiviteter for å ikke bli stigmatisert, miste muligheter for karriere eller bli gitt tillit. Det er gjenkjennbart. Det å bli sett på som et utskudd som kan smitte andre med egen umoral ... som skal presses ned med alle tenkelige midler. Vi kjenner det igjen, sa Øyan i sitt innlegg.


– Innmari vakkert og raust

– Når Jon Reidar trekker paralleller til kampen homofile har kjempet og beklagelsen de har fått, gjør det veldig inntrykk. Jeg synes det var innmari vakkert og raust av ham, som er en fremstående representant for den kampen, sier Arild Knutsen til Avisa Oslo.

På spørsmål om hvilken forskjell onsdagens vedtak i bystyret kan gjøre, svarer Arild Knutsen følgende:

– Jeg tror dette kommer til å øke menneskeverdet til de det dreier seg om. Signalet er tydelig om at dette er mennesker som skal behandles med inkluderende, verdige tiltak og ikke lenger stigmatiseres. Det er også et signal til foreldre. Dette er et signal om at de skal stå med armer og si «hva kan jeg gjøre for deg», og ikke straffe ovenfra og ned.