Ifølge tiltalen som er tatt ut av statsadvokaten i Oslo, skal mannen «ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig adferd ha påvirket en offentlig tjenesteperson», etter en episode i Hallings gate på St. Hanshaugen 31. mai i fjor.

Forulemping og skadeverk

I tiltalen er det beskrevet at en kvinnelig bybetjent var i ferd med å skrive ut en parkeringsbot, da mannen skal ha dyttet sykkelen hennes flere ganger, revet av henne sykkelvesken, telefonen og et kontrollapparat. Kontrollapparatet skal han ha kastet ut bakken slik at det knutes.

«Deretter dyttet han sykkelen ytterligere engang i det hun skulle sykle bort fra stedet», er det gjengitt i tiltalen.

I tillegg forulemping av offentlig tjenesteperson, omfatter tiltalen mot ham skadeverk og «urettmessig ha satt seg i besittelse av en løsøregjenstand» ved at han skal ha tatt sykkelvesken til bybetjenten.

Økning de siste årene

Som Avisa Oslo omtalte i november, har Bymiljøetaten i kommunen registrert en økning i antall negative hendelser mot bybetjenter de siste årene.

  • Antall hendelser med trusler eller vold hadde økt fra 25 i 2017 til 41 så langt i november 2021.
  • Tilsvarende tall for trakassering, mobbing eller diskrimering økte fra to til 15.
  • For sjikane var økningen på hele 14 til 96 tilfeller.

– Vi har fokus på HMS til våre bybetjenter når de er ute på jobb. Tilbakemeldingen fra våre folk er at det er svært mange hyggelige mennesker de møter ute i byen. Heldigvis er det et fåtall som reagerer på en slik måte at det oppfattes som trusler. Vi vurderer hverdagen til våre bybetjenter til å være god, sa seksjonssjef Hans Christian Jensen til Avisa Oslo i forbindelse med saken.

Sparket sykkelen

Bymiljøetaten utelukket samtidig ikke at økningen kunne skyldes at det rapporteres mer enn før.

En annen sak som også endte opp hos politiet, skjedde ved Sofienbergparken på Grünerløkka i mars i fjor. Da skal en mann ha sparket til sykkelen til en bybetjent, tatt opp en flaske med væske og sprayet henne i ansiktet. Hendelsen ble fanget på video av en tilfeldig forbipasserende.