– De useriøse aktørene må stoppes, sier Kristian Solheim, som er gründer og daglig leder i Cutters.

Frisørkjeden Cutters legger ikke noe imellom når de i en pressemelding til Avisa Oslo retter krass kritikk mot frisørsalongen Gevir.

Bakteppet er Avisa Oslos avsløring om hvordan Gevirs frisører ikke får betalt for såkalte sponskunder – kunder som mot markedsføring på nett får gratis behandling i salongen på Grünerløkka.

  • Les hele saken her:

Kjendissalongene

Useriøse aktører må stoppes

– Bransjen har et stort rekrutteringsbehov de neste årene. Dette er en bransje med mange unge og lav organisasjonsgrad. De useriøse aktørene må stoppes, sier Kristian Solheim, som er gründer og daglig leder i Cutters.

Solheim mener at «misfornøyde ansatte som ikke får betalt for utført arbeid ødelegger for rekrutteringen av fremtidige frisører.»

– Gevir og eieren Agnes Gulbrandsen pisser i brønnen til frisørbransjen. Det er modig av de som har jobbet der å stå frem i media. Det gjør vondt for bransjen, men jeg tror den trenger det. Bransjen trenger en debatt om lønn og etikk.

Meldt inn til bransjeorganisasjon

På bakgrunn av avsløringene til Avisa Oslo har Cutters henvendt seg til bransjeorganisasjonen Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB).

Der har de fremmet et ønske om at NFVB kommer med etiske retningslinjer hva gjelder de ansattes lønnsrettigheter ved behandling av kunder som ikke betaler.

– Vi må være kompromissløse på at de ansatte skal få betalt for alle behandlingene de utfører. Cutters klipper også influensere uten å ta betalt, og vi klipper gratis på åpningen av nye salonger, men det betyr ikke at det er greit å la være å betale den som klipper for arbeidet, sier Solheim.

Frisørkjeden Cutters ble startet i 2015 og har over 100 salonger over hele landet. De opplyser at de best betalte frisørene tjener mer enn 700.000 kroner i året før skatt, mens gjennomsnittslønnen per årsverk ligger på 500.000 kroner.

– De som tjener mye hos oss drar nytte av en attraktiv bonusordning. Vi setter krav til effektivitet og volum for dem som vil tjene aller mest. Så har vi en solid lønn i bunn, der frisørene får betalt per time uavhengig om de har kunder å klippe, sier Solheim.

Tilbakeviser kritikken

Agnes Gulbrandsen (42) eier kjendissalongen Gevir.

I en e-post til Avisa Oslo sier hun innledningsvis at hun «er imponert over det Cutters har fått til, hvordan de har gått inn i dette markedet og satset på effektiv hårklipp for folk i farta.»

– Jeg er nesten glad de flinke gründere gikk inn i et helt annet segment enn vårt.

Gulbrandsen sier seg enige med Cutters i at frisørbransjen «trenger en debatt om bransjens standarder».

– Den er vi mer enn villig deltakere i. Men hvis Cutters hadde lest mer enn bare overskriftene i Avisa Oslo, og kanskje til og med tatt kontakt før de går ut med en pressemelding om oss, så kunne vi forklart at folk ikke har jobbet gratis hos oss. Vi leser i pressemeldingen at snittlønnen på Cutters er på 500.000 kroner. Snittlønnen hos fast ansatte i Gevir var 670.000 i 2021, hevder hun.