Gå til sidens hovedinnhold

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener forsøplere bør straffes: – Ikke slik gode borgere oppfører seg

Forsøpling i nærområdene har satt sinnene i kok hos flere Oslo-beboere. Nå tar Oslo-politiker Christian Tybring-Gjedde til orde for at folk bør straffes til å plukke opp sitt eget søppel.

– Å forsøple bevisst er både udannet og usivilisert, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til Avisa Oslo.

Forrige uke skrev Avisa Oslo om Silje Østby Thune (33) som har plukket 600 poser med søppel på Bogerud og om Roger som plukket opp 60 munnbind på én dag.

I påsken postet en beboer på Bygdøy bilder av forsøpling i Paradisbukta på Facebook. Også på Kalbakken ble det tatt bilder av søppel som lå strødd på plenene i nærområdet.

– Det er ikke slik gode borgere oppfører seg, og er en klar indikasjon på at noe vesentlig mangler i folkeskikken, sier Tybring-Gjedde (Frp).

Vil straffe forsøplere

Flere land har innført straff med bøter for å få slutt på forsøpling i gatene. Blir du tatt på fersken med å kaste søppel på gata i Italia må du regne med å betale en bot på ca. 3000 norske kroner (300 euro). I Sverige må du betale 800 svenske kroner.

Det er forbudt å kaste søppel på gata også i Norge. Likevel er det få gebyrer til enkeltpersoner som blir skrevet ut.

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) tror ikke det har noen hensikt å innføre lignende eller høyere bøter.

Han mener i stedet at folk som kaster fra seg søppel bør bli straffet til å plukke søppel.

– Dersom den som forsøpler selv får i straff å plukke søppel, slår vi to fluer i ett smekk. Byen blir renere, samt at de som forsøpler forhåpentligvis lærer av sine feil.

Han legger til:

– Jeg mener det vil være god læring i det å måtte stå opp grytidlig i en uke eller to for å plukke opp andres søppel. De fleste vil tenke seg om en gang eller to før de kaster søppel rundt i omgivelsene etter å ha gjennomført det

– Helt uakseptabelt

Det var natt til langfredag at en Bygdøy-beboer gikk tur ved Paradisbukta. Beboeren reagerte på synet som møtte henne på stranda og postet bilder i en nabogruppe på Facebook.

Bildene viser plastposer, papir og glassflasker strødd rundt på stranda.

Beboeren vil ikke stille til intervju, men har sagt ja til at vi får bruke bildene som har satt sinnene i kok i nærmiljøet.

«Det må bli vakthold og flere søppelkasser»

«Det er ikke bare på Bygdøy, det har forflyttet seg til Fornebu, Storøya også! Tydeligvis folk som ikke er vant til friluftsliv, orden og vanlige regler!!»

«Det var mange folk på Bygdøy i går! Blir sint over at noen ikke bruker søppelkassene eller rydder etter seg!»

«Og ikke nok med det – dette havner i havet ?. Det flyter av søppel i fjorden nå.»

«Det er helt uakseptabelt.»

Er noen av reaksjonene som har kommet i kommentarfeltet under bildet.

– Blir lei av å se søppel hele tiden

Også på Kalbakken har bilder av forsøpling skapt sterke reaksjoner i nabolaget. Heidi Solheim bor på Kalbakkenfeltet og tok bilder av plenen utenfor vinduet første påskedag.

– Man blir lei av å se søppelet hele tiden. Det er stygt og miljøfiendtlig med søppel i naturen. Det er veldig nedtur, sier Solheim.

Hun har bodd på Kalbakken i over 20 år. Forsøplingen i området har aldri vært så ille som de siste årene, mener hun.

– Det kan ikke bli et slumområdet. Det handler jo litt om holdningen til folk også.

Ifølge Solheim har flere brukt benkene som ligger like ved Grei Stadion og den lokale kebabsjappa under koronapandemien. Fordi folk må oppholde seg ute så sitter mange der og spiser mat. Når søppelkassene blir fulle setter de bare fra seg søppelet, forteller Solheim.

– Og så drar fuglene ut en del, så det er ikke bare folk. Men hvis man ser at det er fullt, så kan man gå et annet sted eller ta det med seg hjem. Men ikke alle tenker sånn.

– Hva tenker du om forslaget om å straffe folk til å plukke opp eget søppel?

– Det er kanskje litt vanskelig å finne ut hvem som har gjort det. Kanskje det er bedre med større søppelkasser med kjetting rundt omkring. Og så må Bymiljøetaten komme og tømme litt oftere, sier hun.

Kommentarer til denne saken