Regjeringen innførte lørdag morgen svært inngripende tiltak i Oslo og ni andre kommuner på Østlandet, i forbindelse med et utbrudd av det britiske, muterte viruset i Nordre Follo fredag 22. januar.

Blant tiltakene, som er de strengeste som er innført siden pandemien startet og Norge stengte ned 12. mars i fjor, er total nedstengning av kjøpesenter, totalt skjenkeforbud og rødt nivå i skoler og barnehager.

Holder åpent i tre timer

På Lambertseter senter åpnet butikkene som vanlig klokken 09.00 lørdag morgen, og flere av de ansatte fulgte pressekonferansen.

Cecilie Raaholt åpnet gitteret på Skoringen på senteret lørdag morgen. Da visste hun ikke hvor lenge hun skulle være på jobb.

– Vi har vært forberedt på at det kunne komme tiltak i dag, så vi er forberedt på å stenge. Nå har jeg fått med meg at vi må holde stengt fra klokken 12.00, så da forholder vi oss til det, sier hun.

Raaholt forteller at butikken holdt åpent gjennom nedstengingen våren 2020, da noen butikker og kjeder valgte å stengte dørene. Tiltakene som kommer nå er dermed langt strengere enn det de opplevde i fjor.

– Vi hadde begrenset åpningstid, men siden vi har tursko kom vi oss gjennom den perioden, til tross for få kunder. Det at vi nå må stengte helt ned synes jeg er trist, men helt nødvendig, sier hun.

Raaholt forteller at hun har satt pris på å ha en jobb å gå til gjennom pandemien.

– Når vi stort sett holder oss hjemme er det fint å komme ut og møte folk. Personlig er jeg bekymret for permittering igjen, men jeg håper vi kan komme tilbake snart, sier hun.

– Riktig med tiltak

I flere av butikkene Avisa Oslo var innom lørdag morgen hadde ikke de ansatte hatt anledning til å følge pressekonferansen, så flere var ikke klar over at de måtte stenge dørene klokken 12.00. Da avisen var innom like etter klokken 09.00 ventet flere på videre beskjeder fra ledelsen.

Aleksandra Brillanti jobber i Kid på Lambertseter senter. Hun hadde fått beskjed om å åpne butikken som vanlig, og følge med på de tiltakene som kommer fra regjeringen.

– Akkurat nå har jeg ikke mer informasjon enn det som har kommet på pressekonferansen, men jeg har fått med meg at vi må stenge. For butikkens del synes jeg det er trist, men personlig synes jeg disse tiltakene er det riktige nå, sier hun.

Dagligvarebutikkene, apotek, optikere og dyrebutikken på senteret holder åpent.

Vinmonopolet holder stengt

Det var lørdag morgen stor usikkerhet rundt hva som skulle skje med Vinmomnopolets butikker i regionen, men flere valgte lørdag ikke å åpne. NRK meldte at det var lange køer utenfor Vinmonopolets butikk på CC Vest lørdag morgen. På Oslo City var det ikke kø da Avisa Oslo var innom minutter etter åpning. Butikken var imidlertid mørklagt, og på døren hang det lapp om at de holder midlertidig stengt.

VG melder at Vinmonopolet lørdag morgen valgte å holde 45 butikker stengt. De kunne holdt oppe til 12, men har valgt å ikke åpne dørene i dag.