I Oslo er det ikke lov å skyte opp fyrverkeri, unntatt mellom klokken 18.00 og 02.00 på nyttårsaften. Dette unntaket gjelder kun de som ikke bor innenfor Ring 2, på Kampen eller på Vålerenga.

Disse unntakene ønsker SV og MDG til livs, et ønske som førte til at Ola Wolff Elvevold (SV) og Sirin Hellvin Stav (MDG) fremmet et forslag for bystyret om å gjøre privat fyrverkeri helt forbudt.

Trakk frem husdyr

I tillegg til å ville gjøre privat fyrverkeri helt forbudt, foreslo de to representantene å fase ut kommunal oppskyting av fyrverkeri på sikt. Helt spesifikt lød de to forslagene slik:

  • Bystyret ber byrådet fremme, innen utgangen av november, forslag til forskriftsendringer som utvider forbudssonen for privat fyrverkeri til å gjelde hele Oslo kommune.

  • Byrådet bes samtidig jobbe for på lengre sikt å erstatte det kommunale fyrverkeriet med alternativer som lysshow eller lignende.

I begrunnelsen trekker de to særlig frem effekten fyrverkeri har på dyr.

«Hvert år fører privat fyrverkeri til stort stress for husdyr, produksjonsdyr og ville dyr, til betydelige skader på mennesker og eiendom, og til storstilt forsøpling. For tusenvis av dyreeiere og tusenvis av dyr er nyttårsaften ingenting å se fram til. For mange mennesker begynner nyttårsdagen med å konstatere varige og alvorlige skader på eksempelvis øyne.", heter det i forslaget.

– Hvert år blir noen skadet

SVs Ola Wolff Elvevold argumenterte for det utvidede forbudet.

– Som samfunn mener jeg at vi ikke burde holde fast ved dårlige vaner. Det er ganske åpenbart at dette manglende regimet ikke hadde blitt innført i dag der vi lar folk holde på med eksplosiver og alkohol samtidig, konstaterte SV-politikeren.

Han mente at Oslos bystyre hadde muligheten til å gjøre livene til tusenvis av mennesker og dyr bedre.

– Antallet skader på folk har gått ned, men hvert år blir noen skadd. Noen for livet. Noen mister synet. Og hver eneste nyttårsaften er en dag med mye stress for dyreeiere og noen andre. De hindres fra å kunne feire dagen på vanlig lys, fortsatte Elvevold.

Medspiller av forslaget Sirin Hellevin Stav trakk samtidig frem at forslaget har støtte i befolkningen.

– Jeg er ganske sikker på at når fyrverkeri en gang i fremtiden fases ut, så vil folk riste på hodet av hvor absurd det var at vi var villige til å fylle opp byen med søppel, legevakten med folk med øyeskader, eller å se på livredde dyr, eller trær og hus bli satt i brann, for å få smell og lysglimt på himmelen noen få timer når desember blir til januar, sa hun, og la til:

– Og ja, egentlig rister mange på hodet allerede, for sju av 10 sier ja til å forby privat fyrverkeri hele året.

Støtte fra Rødt, Venstre og Sp

Venstres Odd Einar Dørum og Siavash Mobasheri (R) argumenterte også for det utvidede forbudet.

– Det er ikke nødvendig å eksperimentere på denne måten, mente Dørum, mens Mobasheri mente at det private fyrverkeriet kunne erstattes av at kommunen tok større ansvar for nyttårsunderholdningen.

Senterpartiets Bjørg Sandkjær på sin side, var positiv til forslaget om å forby privat fyrverkeri, men mener det er fint at kommunen står for fyrverkeri på nyttårsaften.

– I dette spørsmålet så er Senterpartiet delt, men det jeg som stemmer, og jeg tror jeg kommer til å stemme for dette forslaget. Vi skal være forsiktig med å forby alt vi ikke liker, men min frihet må også stoppe der den går ut over din, eller min hest eller min ku sin frihet. Så jeg tenker at forbud mot privat fyrverkeri er et godt forslag, men så kan vi ha det gøy med litt store offentlige fyrverkeri.

Fikk ikke flertall

Høyre-representanten Hassan Nawaz og flertallet i salen var imidlertid ikke enige. Han viste til nedgangen i antall skader og at justisdepartementet har gått inn for å stramme inn fyrverkeribruk og salg

– Vi har en vei å gå, men jeg mener likevel ikke at et totalforbudt å gå. Det pågår et godt forebyggende arbeid og i stedet for å gi opp, mener jeg at vi må intensifiere det forebyggende arbeidet.

– All frihet er ikke nødvendigvis positivt, men det betyr ikke at vi må forby det.

Awais Aslam (Ap) understreket på sin side at fyrverkeri på nyttårsaften er et stort høydepunkt for mange.

– Vi mener at fokuset bør være å legge til rette for trygg bruk av fyrverkeri, sa Aslam. I den påfølgende avstemningen fikk SV, MDG, Rødt og Venstre støtte fra Danny Chaudhry og Sp. Ap, Høyre, FNB, Frp og KrF stemte mot forslaget. Altså var det ikke nok støtte til forslaget til at det gikk gjennom.