Gå til sidens hovedinnhold

Byrådslederens oppfordring til Oslofolk: – Gå ut og kos dere!

Fredag kunne Raymond Johansen gi Oslos beboere beskjeden han har gledet seg til: Nå gjenåpner Oslo.

– Endelig, jubler Raymond Johansen og klapper med hendene.

Sola sprekker opp, men ikke engang den skarpe høstsola stråler like mye som byrådslederen idet han kommer ut av rådhuset fredag ettermiddag.

– Byrådet i Oslo opphever den lokale koronaforskriften med umiddelbar virkning, forteller han og utdyper:

– Når de nasjonale reglene oppheves i morgen klokka 16:00, er det over. Det er helt fantastisk, og jeg er superglad for dette. Det betyr at man umiddelbart ikke trenger å bruke munnbind, og vi opphever restriksjonene på byggeplassene. Og så følger resten i morgen.

– Det er mye å feire nå, og det håper jeg Oslofolk skal gjøre gjennom helga, sier Johansen.

– Skjellsettende for byen og for meg personlig

– Hvordan føles det å gjenåpne Oslo?

– Deilig! Dette føles rett og slett veldig bra. Denne dagen er en lettelse, selv om veien mot normalitet har skjedd gradvis, er det deilig at denne perioden endelig er over og man konsentrere seg om andre ting.

– Oslo har vært pandemipreget i over ett og et halvt år. Hvordan vil byrådet oppsummere perioden?

– Det skal jeg skrive en bok om. Oslo har vært preget av pandemien siden begynnelsen. Det har vært skjellsettende for meg, og for byen.

– Er det noe du angrer på i denne perioden?

– Nei. På stående fot angrer jeg ingenting. Jeg er veldig fornøyd med håndteringa av pandemien, og jeg er utrolig stolt av Oslo-folk, og hvordan de måned etter måned har greid å følge de strenge restriksjonene.

– Er det rett tidspunkt for Oslo å åpne nå?

– Det er et perfekt tidspunkt, utbryter Johansen.

– Denne byen fortjener det. Oslo er den byen som har vært rammet hardest av pandemien. Dette er en by hvor utelivet og kulturen skal blomstre, men det har vært noen tøffe kår. Dette kan være den lettelsen man trenger for å gå inn i julebordsesongen med litt større optimisme.

– Til tross for at vi enda ikke har nådd 90 prosent vaksinedekning? 70.000 er ikke fullvaksinerte, og mange av disse er unge folk som nå skal ut på byen og feste. Hva tenker du om det?

– Vår smittevernoverlege, helsemyndighetene, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet står bak at dette er riktig. Da skal ikke jeg si noe annet enn å gå ut og kos dere! Det er trygt.


– Helt som det var blir det nok ikke

Samtidig oppfordrer byrådslederen alle som mangler andre dose om å ta den straks de har mulighet.

Det har vært noen tøffe måneder, og særlig kultur – og utelivsbransjen har kjent nedstengingen i Oslo. Krav til avstand og antall mennesker, har gjort at mange har slitt med å få det til å gå rundt. Flere har måttet stenge dørene, og mange skylder staten penger etter å ha fått støtte eller lån.

– Hvordan tror han det skal gå med alle de små sjappene i byen som skylder staten penger når?

– Jeg vet ikke hvor mange dette gjelder, men det er klart at dette har vært en tøff periode for veldig mange i Oslo. Utfordringen står i kø, ledigheten er høy og utelivsbransjen har mistet mange som har funnet seg nye arbeidsplasser.

– Kommer vi til å få tilbake Oslo slik vi kjenner det fra før pandemien?

– Helt som det var blir det nok ikke, men hvem vet. Kanskje blir det enda bedre, spør Johansen retorisk.

– Kommer det fortsatt til å være støttetiltak til dem, når de siste restriksjonene forsvinner?

– Vi har ikke direkte planer om det, sier Johansen.

Men byrådslederen vil helst ikke snakke om det. De mange utfordringene som følger, de kan han snakke om i morgen. I dag vil han først og fremst glede seg over et gjenåpnet Oslo.

– Skal du ut på byen i morgen?

– Hehe, ja, vi får se. Kanskje tar jeg en liten tur på byen allerede i kveld. Jeg vurderer å gå og ta meg en øl etterpå, men vi får se hva de på kontoret har av planer for meg, avslutter Johannsen.

Kommentarer til denne saken